Gaskoňské šarlatové
|
|
|
|
|
 |
 |
|
jindracb - (3) - 41.2 (?), 24.3.2009 14:10, zobrazeno: 27984x
Prosím o informace a zkušenosti ohledně pěstování staré odrůdy jabloně Gaskoňské šarlatové. Jedná se mi o nároky na pěstování, dobu dozrávání, chuť atd. Moc děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6665) - 70.100 (?), 24.3.2009 14:42
Pokud si vzpomínám, už je to dávno. Roste neurovnaně. Na polohu nároky neznám, bylo to na vysočině, asi 500 m. Dost strupovitosti, jablka často červivá. Nevyrovnaná velikost plodů. Jinak hezký jabko, z poloviny červené až šarlatové, druhá polovina zleno-žluto-bílá, červeně kropenatá. Plody silně voní zvláštní vůní, jakoby po růžích, těžko se to popisuje. Na chuť si už nevzpomínám, nebyla špatná, ale taky nic super. Trvanlivost snad do Vánoc.
Ten název má být Gaskoniho šarlatové (přesný přepis nevím).
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Beruna - (40) - 224.2 (?), 24.3.2009 21:44
Opravdu toto jablko je nazaměnitelné svou chutí, vůní i vzhledem. Mívali jseme ho, plodilo téměř bez odborné péče, žádné zvláštní nároky, bývalo dost červivé (asi chutnalo i obalečům). Je to spíše podzimní odrůda, později moučnatí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 24.3.2009 22:11
Gascoygneho šarlatové jako 1/4 kmen udělá korunu asi 4m širokou. Měli jsme ho na zahradě cca 40 let. Je to nádherně voňavé, šťavnaté jablko, při dobrém řezu netrpí ani střídavou plodností. Jablka jsou veliká, plošší, žlutočervená. Vydrží v obyčejném sklepě do poloviny prosince. U nás mívalo jedinou vadu, že rádo hnilo od "bubáčku". Strom byl vždy obalený, ze spadaných jsme dělali vynikající mošt a i tak vždycky na uložení těch pěkných tak 4 - 6 velkých lísek bylo. Kdybych měla dost místa na zahradě, hned ho zasadím. Jenže místa je málo, tak uvažuji o jabloni Deliga (Delicious x Gascoygneho), měla by mít chuť po něm. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 57.27 (?), 4.11.2013 23:48
A dá se ještě někde teď sehnat mladý stromek Gasconiho? Rád bych si jej zasadil. Se vším souhlasím, měli jsme velký strom, když jsem byl malý kluk, mívali jsme vždy obrovskou úroku, výborná chut´, ale mělo hnilobu a napadáno bylo často vosami. Ale i přes to ani já ani můj táta na tuto odrůdu výborné chuti nemůžeme zapomenout...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.114 (?), 5.11.2013 0:20
Gaskoňské šarlatové se dá sehnat například zde : prodejstromků (Uherský Ostroh) nebo Droždín (Olomouc)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |