Drnovice 2013



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?)
11.12.2013 15:37

1-9 bodů za vzhled, 1-9 bodů za vůni, 5-45 bodů za chuťové parametry (po 1-9 za chuťový vjem slupky. konzistenci dužiny, šťavnatost, kyselost, celkový chuťový dojem).  Teoretické maximum 63 bodů.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 11.12.2013 7:05, zobrazeno: 49576x

Nevím, je-li to čitelné, připojuji výsledky degustace vybraných odrůd v Lysicích - Drnovicích. Za zmínku sgtojí slušné výsledky "hvězdných odrůd", tradiční zabodování Rubínnů, i umístění odepisovaného Angioldu.


   
host - 130.6 (?), 11.12.2013 9:14

Zdravím.Tak přeci jenom Angold nebude "znouzecnost" pro vysoké polohy, když se tak často objevuje v popředí na degustacích. Dobře, že jsem si ho pořídil. Celkem mě zaráží až 23. místo Siria. Ještě mi v tomhle hodnocení chybí odrůda Merkur na kterou jsem taky zvědavý.

Marek

      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 11.12.2013 9:24

Název odrůdy  není zárukou garancí stabilních, a neochvějných umístění do desátého místa.Z vlastní zkušenosti mohu říci,že to  svádí hodnotit odrůdy tímto způsobem.Žádná odrůda nemá předplacený stupínek na žebříku.Pokud dodáte na degustaci "bečkový"Rubín, může se umístit ke konci, a naopak.Podle způsobu pěstování, ošetřování,expozice, polohy,místa, a tak dál.Jednou může být na prvním, jindy na padesátém místě, je třeba jednorázové žebříčky brát s rezervou.Lepší způsob ohodnocení je dlouhodobý průměr.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 11.12.2013 9:55

Zájmem pěstitelů z Lysic asi nebylo dodat na degustaci béčkové exempláře. Samozřejmě nelze z jedné degustace činit dalekosáhlé závěry, ostatně proto se pravidelně opakují s týmiž odrůdami, proto se provádějí na více místech, abychom si utvořili "dlouhodobý průměr".
    Osobně považuji za problematický spíš fakt, že odrůdy koštované v jeden den jsou v různé fázi konzumní zralosti. A tak některá jablka - co jsou tzv. za zenitem (v našem případě třeba Šampion) - se umístily hůř, než by si zasloužily. Totéž samozřejmě platí i naopak - pro odrůdy vysloveně pozdní a v době degustace nezralé.
    Nicméně dobré umístění Angoldu lze těžko svádět na to, že ostatní odrůdy byly béčkové či přezrálé.

            
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 11.12.2013 10:42

Ale to já přece vím, že nikdo nedává úmyslně "béčkové"ovoce na degustace, a nikdo mě nemůže obvinit z opaku.Někdy se ale stane, že není dodané ovoce zrovna v prvotřídní kondici, nebo jak už jste připomněl se nesejdou všechny jabka v optimální konzumní zralosti, kdy jsou takzvaně va vrcholu-top.Popřípadě se sejde více pěstitelů z jiných oblastí, a mají třeba jeden Rubín, a každý vzorek se může umístit úplně někde jinde.I na své zahradě mám dva zdroje Rubínu,a je to rozdíl co do velikosti i vybarvení.

Vždyť se podívejte na některý ročník Litoměřické degustace hrušek.Dávali do placu Eriku1,a Eriku2,ale každá byla sklizená v jiný termín, a jinak uložená, a vyskladněná.V podstatě se obě Eriky umístily velmi dobře.

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 11.12.2013 12:43

Je to ještě individuálnější. Na začátku se ochutnává nultý vzorek s danými parametry, aby měli všichni zhruba stejné měřítko. A pak v průběhu degustace projde vzorek z téhož stromu opět a ejhle - výsledek se liší. Ono totiž první jablko chutná jinak než čtyřicáté...

                  
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 11.12.2013 13:27

Jo, to jsou všechno věci, které mají na umístění vliv.
Při jen zběžném shlédnutí tabulky mě překvapilo nízké ohodnocení šťavnatosti u Šampionu. Dokonce i Fragrance byla ohodnocena o něco více. A přitom to je tak málo šťavnatá odrůda, ke které těžko najdu ze sortimentu posledních 20 let srovnání.

   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 11.12.2013 15:01

Pro porovnání, výsledky z loňska jsou ZDE. Je zajímavé, že při loňské degustaci vůbec nebyl hodnocen vzhled. U všech hodnocení mi ale nesedí "výsledné součty", pravděpodobně je do konečného výsledku započítáno ještě nějaké neznámé kriterium, či "opravný koeficient"...?

      
host - 134.129 (?), 11.12.2013 15:21
Dobre, ze se to tu objevilo. Diky! Jestli se nepletu, celkova chut se do vysledneho souctu pocita 2x-ma nejvetsi vahu na kvalitu dane odrudy. Zdravi Mittwoch
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 11.12.2013 15:37

1-9 bodů za vzhled, 1-9 bodů za vůni, 5-45 bodů za chuťové parametry (po 1-9 za chuťový vjem slupky. konzistenci dužiny, šťavnatost, kyselost, celkový chuťový dojem).  Teoretické maximum 63 bodů.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika