Čím stříkat proti monilia laxa - jabloně

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?)
18.3.2012 9:32

Obávám se, že je pozdě a větévky napadené minulý rok nezachráníte, akorát zjistíte, že na jaře nevyraší. V tom je tato choroba zákeřná a docela mne zdecimovala švestky Stanley, Valjevka a Jojo. Domácí ani Duranzie se to netýká.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 45.252 (?), 18.3.2012 8:01, zobrazeno: 7800x

Mám jasně na 100% potvrzenou moniliozu(státní roslinolékařskou správou) a to několikaletou na dvou jabloních.Čím stříkat? A pomůže to vůbec, mám dojem že monilie je již zahnízděná ve dřevě.Navíc sousedovi je putna nějaká nemoc a má na té džungli ještě doslova košíky mumifikovaných plodů švestek z lonska. Může se ještě ted obecně proti hobovým chorobám stříkat jabloně kuprikolem?(tím myslím v době nalitých pupenů a samozřejmě kuprikol neúčinkuje na monilii ale na jiné)

Děkuji.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 18.3.2012 9:32

Obávám se, že je pozdě a větévky napadené minulý rok nezachráníte, akorát zjistíte, že na jaře nevyraší. V tom je tato choroba zákeřná a docela mne zdecimovala švestky Stanley, Valjevka a Jojo. Domácí ani Duranzie se to netýká.

host - 45.252 (?), 18.3.2012 12:43

Na jabloních se monilia chová jinak než na švestce a jinak než na merunce.Mám to popsané ve vláknu "Vadnutí letorostů a plodonošů..." V roce 2010 bylo díky velmi deštivému květnu červnu napadnutí jabloní extrémní, loni bylo menší až malé.Zajímá mě zda je ted možný ještě postřik kuprikolem, byt ten nepomůže proti monilii.Na monilii jabloní možná Baycor v době květu...

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 18.3.2012 20:55

Kuprikolem při rašení pupenů jabloně stříkat lze- proti nekrózám kůry.

Proti monilioze u jabloní bych použil ošetření na začáku a konci květu některým z triazolových fungicidů např. Score s úč. látkou difenoconazole, nebo Topas 100 Ec s ú.l. penconazole, dalším by mohl být třeba Domark s ú.l. tetraconazole. Jsou to plně systemické fungicidy. Byly by možné i další, i když nemají registraci do jabloní.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz