Černé větve - co je to za nemoc?

host - 220.182 (?)
4.9.2011 23:37

Pal'o, ale na té druhé fotce z pětice je ta kůra odumřelá...           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
rades - (8) - 231.234 (?), 4.7.2010 9:18, zobrazeno: 38367x

Dobrý den,

na zahradě mám asi 15letý stromek, který už druhý rok vypadá na umření, listy má zakrslé a vypadá jako by chtěl chtěl celý každou chvíli uschnout. Letos se na jedné z kosterních větví objevila černá skvrna. Druhý strom má asi padesát let a loni jsem z něj odřezal mnoho suchých větví (mnoho v porovnání s jinými stromy). Letos jsem zjistil, že na jedné větvi chybí kůra a je černá. Zdá se mi, že černá se bezkorná "rána" zvětšuje a blíží ke kmeni stromu. Nevíte prosím, co to může být a jak tento problém řešit? Moc děkuji za každou radu.

Radek

mladá jabloň
mladá jabloň
stará jabloň
stará jabloň

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 4.7.2010 12:35

V případě mladého stromu bych to viděl na hlodavce, kteří poškodili kořeny. Zkuste stromem zacloumat. Třeba vám zůstane v ruce.

V případě starého stromu mi to připadá jako lízanec, který vznikl špatným odříznutím větve. Při řezu takto silných větví používejte tzv. trojitý řez.  Po větvi odumírá líko, které nikam nevede. To zčernání bych odhadoval na černě, které se přiživují na vlhké ráně. Je možné, že se jedná i o nektriovou rakovinu, která se vyskytla v důsledku silného řezu.

rades - (8) - 231.234 (?), 19.7.2010 19:28

Mladý strom jsem zkusil pohnojit, uvidím co to s ním udělá. Ne, v ruce mi nezůstal:)

Jak tedy ošetřit starý strom?

host - 176.18 (?), 20.7.2010 1:22

Na nektr.rakovinu nám rostlinolékaři doporučili postřik Kuprikolem na podzim při končícím opadu listů a na jaře před rašením - stejně to ale nemoc pouze zbrzdí.           Lída

rades - (8) - 231.234 (?), 25.7.2010 9:56

Ten Kuprikol na podzim zkusím - ten se aplikuje jen na postiženou větev - přímo na tu ránu? A co s tou černí, než to postříkám, mám ji před tím nějak oškrábat? Mám pocit, že ta čerň se tam objevila až když jsem provedl zimní řez a zbytek schnoucího místa po uřezané větvi jsem zatřel stromovým balzámem.

svarcova - (28) - 32.68 (?), 4.9.2011 22:38

Prosím o radu.začaly nám černat větve na jabloni.je to už druhá, letos jsme už jednu porazili. Je to uplně stejné, zǎcnou černat větve a následně usychat.nevim jestli to s tím souvisí, ale ve stínu stromu schne i tráva.u poraženého stromu byla tráva ve velikosti koruny uplně uschlá.přikládám obŕazky jak to vypadá.

svarcova - (28) - 32.68 (?), 4.9.2011 23:11

Neumím vložit více obrázkú k jednomu příspěvku, tak to řeším druhým příspěvkem

host - 220.182 (?), 4.9.2011 23:31

U nás takhle vypadala ta nektriová rakovina, většinou jsou to napadá staré stromy po silnějším prořezu...  Jeden, který byl "památeční" se nám (zatím) podařilo zachránit - neměl to na kmeni, tak jsme se pokusili ořezat větve až do téměř zdravé části na pahýly. Ty obrazily (vypadal jak koště) a asi po třech letech postupného prosvětlování a usměrňování růstu větví už zas plodí. Kde byla ještě černá kůra, tak opadala a plochy se začínají zavalovat. Uvidíme, jak dloho vydrží, už má pěknou korunu a je na semenáči. 

Ale tráva pod ním byla a je normální.            Lída

host - 149.203 (?), 4.9.2011 23:26
Dobrý deň! Tráva okolo stromu usychá, lebo súťaží v boji o vodu s koreňmi jablone. Odporúčam dôkladne zavlažiť pod korunou, event. predtým prihnojiť hnojivom s prevažujúcim obsahom draslíka. Kôra na starej jabloni je obrastnutá lišajníkom (symbióza húb a rias). Čierna farba je farba spór húb. Odporúčam kôru očistiť napr. drôteným kartáčom a následne ošetriť 2% roztokom modrej skalice. Paľo

host - 220.182 (?), 4.9.2011 23:37

Pal'o, ale na té druhé fotce z pětice je ta kůra odumřelá...           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty