Andera

host - 136.144 (?)
25.6.2025 6:53
Na jaře se tříletý stromek Andery nechtěl probouzet, tak dobrá polovina pupenů a dřevo kolem mrtvé. Nyní už obrostla má znovu krásné listy, nekrozy kolem odumřelých (vymrzlých) pupenů snad taky zarostou. Mrazové thliny nemá. Asi ji nebudu pěstovat a nikde vysazovat, mám víc stromků, ale poškozený byl hlavně ten kupovaný.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1778) - 165.146 (?), 13.10.2023 10:15, zobrazeno: 2110x

Andera - 2023 - roub na Bohemii

Andera (Melrose x Rubín) se solidně umisťuje na profi degustacích.Loni na jaře jsem narouboval dva rouby do jabloně Bohemia.Letos už vytvořila první plod.Jsem zvědav na chuť a proklamovanou dlouhou skladovatelnost.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Andera
Andera

host - 168.30 (?), 13.10.2023 16:22
Andera je typicky rubinoid, udajne leniva v plodnosti, nevyzaduje prebierku, spravil som si polokmen na semenaci, tohto roku mi zarodila antopa, velke jablka bez prebierky, keby ste mal zaujem o vruble kontaktujte ma hecctor @azet.sk, kedysi ste mi poslal vruble.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1778) - 165.146 (?), 13.10.2023 19:19

Pokud tato nabídka směřuje na mou osobu, děkuji za ni ale z holovouských odrůd pěstuju Angold, Jarku,Meteor a zmíněnou Anderu.Prozatím mě to z téhle ovocnářské líhně stačí.Mé priority jsou momentálně jinde.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1778) - 165.146 (?), 26.2.2024 10:15

Chuť Andery mě velmi zaujala.Skvělá dužnina s velmi příjemnou ovocnou příchtí.Žádné tuctové jablko.Na Bohemii jsem měl také vzorek odrůdy Rubelit.Velmi kvalitní a platí to co o Andeře.Rozhodl jsem se z loňských letorostů naroubovat Anderu kopulací na další větvičky Bohemie.Včera provedeno viz.příloha.Rubelitem přeroubuji půlku Akane za kůru v dubnu.

Andera
Andera

host - 136.144 (?), 22.6.2025 11:22
Máte někdo problémy s namrzáním dřeva u jabloně Andera na podnoži M26? Dík

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1778) - 165.146 (?), 24.6.2025 11:40

Neuvádíte žádné podrobnosti ani foto.Souvislost mezi podnoží a ušlechtilé odrůdy na namrzání nemá žádný vliv.U podnoží se uvádí mrazuodolnost kořenů podnože při promrzání půdy a vliv na růst naroubované odrůdy.Anderu mám a nepozoruji žádné namrzání dřeva.Vyjímky se mohou stát u slabých letorostů narostlých v druhé míze a nestačí vyzrát.To se ale může stát jakékoli odrůdě.Pokud myslíte mrazové trhliny hlavně na kmínku tak to už je jiná problematika.Je velmi žádoucí po sklizni a nebo všeobecně při suchém podzimu prolít stromky. V kondici lépe přezimují.

host - 136.144 (?), 25.6.2025 6:53
Na jaře se tříletý stromek Andery nechtěl probouzet, tak dobrá polovina pupenů a dřevo kolem mrtvé. Nyní už obrostla má znovu krásné listy, nekrozy kolem odumřelých (vymrzlých) pupenů snad taky zarostou. Mrazové thliny nemá. Asi ji nebudu pěstovat a nikde vysazovat, mám víc stromků, ale poškozený byl hlavně ten kupovaný.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1778) - 165.146 (?), 25.6.2025 12:03

Nějak nerozumím vyjádření o zmrzlém dřevě které znovu obrůstá.Je spousta nekroz kůry kterou jste si možná dovezl od prodejce a vypadají jako suché dřevo.Ještě by to mohl způsobovat obaleč pupenový.Nedělam si už dávno iluze o zdravotní kvalitě výpěstků pro malopěstitele.Na odrůdu bych to rozhodně nenavlíkal ale rozhodně tento meteriál nerozšiřuje rouby.Brzy na jaře zkuste ošetřit stromek mědí.

host - 136.144 (?), 25.6.2025 13:45

Ty zničené pupeny, kolem kterých byla výrazná nekroza dřeva neobrůstají, obrostlo to z toho co nebylo zničené. Stromek mám přeštěpovaný v několika exemplářích a ty se zdají být zatím v pohodě. Vedle Andery mám na stejné podnoži Braeburn od steného prodejce a už má i plno jablek. Andera nekvetla v důsledu toho poničení vůbec. :-(Právě se divím, že pokud by šlo o poškození mrazem, proč nebyly zničeny pupeny na několika mladých špičácích, které mám z ní zaštěpované. A kdyby šlo o nějakou chorobu, proč ty špičáky prosperují celkem dobře. Tak jsem si říkal, jestli to není podnoží, někde jsem četl, že některé podnože mohou podporovat vymrzání. Stromek Andery byl loni několikrát ošetřován přípravky proti padlí.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1778) - 165.146 (?), 25.6.2025 16:27

Podle toho jak situaci popisujete mě už pouze napadá nemocná podnož.Odhrňte částečně zeminu u podnože a prohlédněte zda není hnědé houbovité dřevo.Může to být příčina všech neduhů.Pro porovnání přidávám snímky kdy mě podnož napadená nekrózou odepsala dva mladé stromky.

Natyra - M26
Natyra - M26
Natyra - M26
Natyra - M26
Admirál - M9
Admirál - M9
Admirál - M9 - kořeny + nadzemní část podnože
Admirál - M9 - kořeny + nadzemní část podnože
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025