Ananasová reneta, nebo jiná?

host - 153.9 (?)
27.2.2016 23:50

Dobrý den,

z Vámi vyjmenovaných odrůd pěstuji pouze Jaderničku a Čistecké. Ještě asi tak před deseti lety jsme si při degustacích říkali, že jsou v dobré konzumní zralosti v chuti porovnatelné s novými odrůdami. V poslední době si už ale říkáme, že jsou i lepší odrůdy. Přitom je třeba si uvědomit, že tyto odrůdy mají svou konzumní zralost jen krátce po sklizni - sice ve sklepě vydrží i do Vánoc, ale už to není ono.

Roumím Vaší snaze mít něco chutí odlišného od nyní prodávaných odrůd. Sám mám jeden strom, na kterém mám naroubovaných několik starých odrůd a rád po nich ve sklepě sáhnu na změnu chuti. Ale asi bych nedal na celý strom jednu odrůdu (tj. neobětoval bych poslední místo na zahradě na jednoodrůdový strom.)

JZ

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
LukášK - (16) - 32.53 (?), 27.2.2016 14:48, zobrazeno: 3933x

Dobrý den. Chtěl bych zasadit jeden strom staré odrůdy. Mám možnost Ananasovou renetu, Zlatou renetu, Čistecké, Krasokvět, Řehtáč a Jaderničku. Vše semenáč, nebo A2. Pomůžete prosím v rozhodování, abych neprohloupil? Stanoviště 400m, slunce.  Lukáš

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 236.1 (?), 27.2.2016 15:07

Záleží na tom, co zamýšlíte dělat s jablky a jak velký chcete strom. Ananasová reneta i na semenáči bude malý strom, jadernička naopak veliký.

LukášK - (16) - 32.53 (?), 27.2.2016 16:03

Chci jablka pouze na jídlo. Mám na zahradě rezistenty, ale připadají mi jablka dost v chuti podobná. Spíše bych chtěl nějakou změnu. Myslím tím v pozitivním smyslu.  Rozhodně mi nejde o nějaké množství. Mám na zahradě již poslední místo, chtěl bych ho doplnit něčím odlišným.  Lukáš 

Petr Zehnálek - (35) - 11.147 (?), 27.2.2016 16:43

Všechny tyto staré odrůdy jsou kvalitní a budou se pravděpodobně dost odlišovat od vašich stávajících odrůd (i když není rezistent jako rezistent). Jadernička má naprosto nezaměnitelnou chuť, ale zase dost drobné plody. Čistecké je taky vynikající, ale dost náchylné na strupovitost. Krasokvět má opravdu nápadné květy a plody zajímavého tvaru s banánovou příchutí. Prostě neprohloupíte, ať pořídíte jakoukoli z těchto odrůd.

host - 153.9 (?), 27.2.2016 23:50

Dobrý den,

z Vámi vyjmenovaných odrůd pěstuji pouze Jaderničku a Čistecké. Ještě asi tak před deseti lety jsme si při degustacích říkali, že jsou v dobré konzumní zralosti v chuti porovnatelné s novými odrůdami. V poslední době si už ale říkáme, že jsou i lepší odrůdy. Přitom je třeba si uvědomit, že tyto odrůdy mají svou konzumní zralost jen krátce po sklizni - sice ve sklepě vydrží i do Vánoc, ale už to není ono.

Roumím Vaší snaze mít něco chutí odlišného od nyní prodávaných odrůd. Sám mám jeden strom, na kterém mám naroubovaných několik starých odrůd a rád po nich ve sklepě sáhnu na změnu chuti. Ale asi bych nedal na celý strom jednu odrůdu (tj. neobětoval bych poslední místo na zahradě na jednoodrůdový strom.)

JZ

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 236.1 (?), 28.2.2016 14:57

Chcete-li jablka na jídlo, zvolil bych z uvedených Zlatou renetu nebo Čistecké. Jsou lahodné a chutí se liší od většiny rezistentů. Problém možná bude časem - sníst všechny plody ze stromu na semenáči.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz