Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma

Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.
Připojit reakci do diskuze Roubování
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Jestli vonat ta višeň nebyla višeň plstnatá...

Na internetu se toho naplká dost. Oni na tom tištěné publikace nebývají o moc lépe. A to že má někdo schopnost mluvit do médíí, nebo pořádat kurzy taky nevypovídá o jeho schopnostech. Jsme zahlceni informacemi, které je potřeba se naučit filtrovat.

V.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru ZAHRADA.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Roubování


host
18.4.2003 11:50, počet návštěv: 427682
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Začátečník v roubování prosí o návod (případně i www) jak správně roubovat - nedaří se.Díky
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Roubování


host - xxx.xxx.37.229 (?)
2.1.2007 18:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Začátečník i nezačátečník použije  téměř s80% úspěchem roubování  za kůru.Nemohu namalovat. Pokusím se popsat. Používá se při  vzestupu mízy na podnoži.Když jde odloupnout  kůra .Od místa kde budeme na  podnoži roubovat se udělá svislý řez  směrem ke kořenům  stromu ,v délce 2-3 cm.Opatrně zasuneme roub seříznutým kopulačním  řezem.Ovážeme páskou na roubování.Další jTit.vylepšené roubování za kůru.Doporučuji zakoupit odb. knihu s vyobrazením nebo se podívat po internetu.Sháním rouby jabloně Idared.Kdyby někdo měl .Zaplatím poštovné.Zájemce z Phy roubování naučím.Z Dukát  zdendukat@volny.cz
Připojit reakci
      

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
11.1.2007 13:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Rubování za kůru je možné s úspěchem použít jen cca týden - 2-3 týdny na jaře, kdy má stromek dost mízy, liší se to  od druhu stromku. Kdy se kůra hladce odloupne od dřeva. Po zbytek času je na většinu druhů nejsnažší roubování na sedélko, sice se roub hůře řeže, ale mnohem snadněji se připevňuje  páskou a taky mnohem lépe drží. Hodně nepřijatých roubů totiž asi bude způsobeno tím, že roub a podnož se o sebe otírají a ničí stykové buňky už  při upevňování roubu nebo dokonce už hotové rouby pod váhou ptáků nebo dokonce větrem. Sedélko tomu spolehlive zabraňuje. Jedině u třešní a možná ještě višní není sedélko vhodné, mnohem lépe se má přijímat "kozí nožka" , která je náročnější na řez roubu i podnože. Vedle koupě knihy začátečníkovi doporučuji v první řadě vzít pořádně ostrý nůž a hrst prutů z průklestu  a nějakou hodinu zkoušet. to sedélko vyřezat. A potom přijmout různé odkopky třeba švestky nebo višně nebo šeříku nebo náhodné semenáče jako vítaný zkušební materiál.
Připojit reakci
         

Roubování


vyslouzil (17060)
11.1.2007 14:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Popsané je v podstatě správné. Mně se osvědčily tyto způsoby:
U roubování na mladou podnož anglická kopulace (s jazýčkem) u přeroubování silnějších větví za kůru. Pokud si mohu vybrat, preferuji kopulaci - jsou nejmenší problémy s hojením poškozených pletiv, zejména u všech peckovin.
Připojit reakci
            

Roubování


host - xxx.xxx.166.20 (?)
11.1.2007 21:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na roubováni je moc důležité uchování roubů které nelze podceňovat. Žádné uzdi venku jen tak. Už teď je mít v ledničce a zabalené ve folii. Já používám takovou tu tenonkou, hezky přilne. Potom ostrý roubovací nůž který málo kdo dokáže nabrousit. Na takovém brousku na kosu toho asi těžko dosáhnete. Opravdu nůž musí být jako břitva, musí holit !!!!! Já ho raději zkouším na nehtu, asi pod úhlem 45 stupňu lehce posunovat a musí se zařezávat.  Můj brousek je BELGICKý kámen který bych neprodal ani za 5 000kč. 

Tedy k řezu na roubu - přiložíte palec podét rubu a naproti je ostří nože. Podélným rovnoběžným tahem provedete řez. Pokut je nůž tupý, buďto se ani nezaříznete do dřeva a nebo se hned říznete do palce. Řez má mít trjnásobnou délku průměru. Chce to trénovat na měkém dřevu, nejdřív lípa, vrba. Zkuste dělat tenké plátky tak 1mm.  Až jich budete mít milion, budete to umět. Toto je základní řez, to ostatní je jednoduché. Pokud si to nedokážete představit nebo nevíte jak držet ruce mohl bych udělat i foto. Ženy pozor na prsa! Někdo se snaží špičku nože sklánět a hned má prořízlé montérky.  Jinak to je jednoduché, jako čtrnáctileté dítě mě to na škole rychle naučili. Musím ale přiznat, že to věčině žáků dělalo problémy, prostě každý nejsme tak zručný.  VašekB

Připojit reakci
               

Roubování


host - xxx.xxx.81.52 (?)
27.2.2007 14:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Máte na mysli takového toho belgičana ze dvou vrstev? Jedna jemná, druhá jemnější, ale obě daleko jemnější než ty šmejdy v obchodech? Nevíte kde se dá sehnat? Jám jednoho už třetí generaci, ale rád bych jeden koupil pro syna. Zaplatím rozumnou cenu, pokud víte kde je, napište: paveltomala@volny.cz, díky.
Připojit reakci
               

Roubování


host - xxx.xxx.227.225 (?)
28.12.2007 16:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Vašku, článek máte napsaný výborně. Já jsem samouk, spíš samorost a samouk dohromady. Roubuji, kdy se mi zachce, nejde-li to venku, tak si vezmu v kontejneru stromek do kuchyně. Problém je jen se ženou. Třeba na vánoce. Dám na něj roub uřezaný v červnu, v červenci nebo uřezaný za mrazu jako barborka a deset dnů v ledničce odstatý ve štamprdli. Mám pásku, která se v obchodě koupit nedá a narašený roub je jako nenarašený. Emailem mohu vyměnit zkušenosti. Prosím zaroveň o radu, kde pro rouby meruněk kanadských a francouských odrůd pozdnívch - těch nejpozdnějších. Meruňka je muj obrovský koníček. Nářadí mám levné, ale ostré a holí. Brousím brouskem na kosu, dobrušuji kamenem žulovým z řeky, konečná úprava ostří břidličným kamenem. Všechny tyto kameny mají zhruba stejný tvar jako ten na kosu. Ty co jsem v řece našel jsem tím na kosu opracoval, tak ať mají brusnou plochu, která mi vyhovuje. Kontakt je na radostnazahrade@seznam.cz Přeji mnoho úspěchů

Připojit reakci
                  

Roubování


host - xxx.xxx.70.18 (?)
9.4.2008 7:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ostrost nožů ano.Brousek nemusí být speciální stačí malá bruska jemnější kotouč, pak vyleštic kotoučem zvaný filc a můžete se holit! Nezapomeňte brousit proti ostří a nespálit. Chladit a chladit

Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.246.11 (?)
11.5.2008 10:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jednou jsem na filcovém kotouči otočil nůž ostřím proti směru otáčení a dřív než jsem pochopil co se stalo něco mě praštilo do tricepsu, těsně nad loktem.byl to ten nůž co jsem předtím držel v ruce.naštěstí mě majznul tupou stranou, takže mi nic neuříznul, ale ruka bolela asi týden.

Na filcu nikdy neleštěte proti směru otáčení!!!

Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.19.199 (?)
15.3.2016 7:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Můj příbuzný skvěle roubuje nožem určeným na řezání koberců... Výsledky jsou vidět, v loňském roce se mu z 12 roubů ujalo deset.Helena

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Florina5219.5.201934089
Skladovateľnosť jabĺk - 2018/20192419.5.20194800
Jablone Andera,Artiga,Reluga,Lady Silvia 218.5.2019203
Odrůda Admiral6817.5.201931891
Poškozený kmen 3017.5.20191976
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 20194516.5.20196764
Rozmnozenie rozlomeneho stromu116.5.201949
Red Delicious 5315.5.201935927
Jabloň Karneval1114.5.20192127
Světlé skvrny na listech jabloně 213.5.2019191
Roubování36812.5.2019427683
Okousané listy 612.5.2019616
Odrůdy jabloní (a nejen jabloní) z východu3011.5.20198496
Odroda Telse 711.5.20191515
Stará jabloň811.5.2019500
Jak vám plodí už starší sloupové jabloně?2210.5.201918033
Karneval509.5.201940896
Poškození listů mladé jabloně 18.5.2019228
Výchovný rez - pomoc začiatočníkom2507.5.201968400
Lahůdková jablka pro labužníky - Váš favorit1216.5.2019187312
Cherry Cox 185.5.201913813
Orion765.5.201979914
Melódia + gala 33.5.2019337
Cerv v kmeni topazu 192.5.20192234
Zatrávnenie sadu 612.5.201922456
Klíčení jablka ze semene162.5.2019876
Usychající květenství na jabloni 41.5.2019489
Nadměrná násada plodů ovocných stromů4830.4.201936568
Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?11328.4.201937338
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, pilatka a obaleči na jádrovinách 2018 19627.4.201939996
Podnoz A21026.4.20194205
Jabloň Karneval neroste, zabrzdila se 325.4.2019382
Usychajuca mlada jablon 425.4.2019512
Ako modelovať strom zarezavanim očiek? 125.4.2019278
Housenka na čerstvě vysazené jabloni725.4.2019571
Zimni jablon s tvrdymi plody pozde dozravajicimi1924.4.20191958
Natírání kmenu vápnem23123.4.2019202412
Desert 4322.4.201915642
Kvitnú jablone 9122.4.201920778
Hloubka kořenů ovocných stromů621.4.201913134
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov kachen19.5.2019
Chov kachen19.5.2019
Chov kachen19.5.2019
Chov kachen19.5.2019
Chov kachen19.5.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů