Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma

Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.

Diskusní příspěvky nesmí obsahovat díla (texty, fotografie nebo ilustrace) jiných autorů (například z knih, časopisů nebo jiných webových stránek).
Připojit reakci do diskuze Roubování
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den. Nevím jestli poradím, píšu jen pro případ, kdyby nebyla lepší rada. Chci v létě přeroubovat švestkoviny, které se mi nechytly na jaře a tak taky hledám rady. Třešně jsem v létě (cca 10.červen/580m) jen očkoval a kůra šla odchlípnout dobře. Rouby ale byly mizerné. Ujmutí asi 25%. Někde z internetu jsem si vzal do poznámek tento text. Cit.: "Letní štěpování ovocných dřevin
    Pro tyto práce je letní období zvlášť vhodné, protože je možné řezat ušlechtilé rouby bezprostředně před roubováním. Pokud máme méně ušlechtilého materiálu, pak je výhodnější jen očkovat. Roubování je ale považované za vhodnější metodu. Pro roubování za kůru platí u jednotlivých ovocných následující termíny: U višní - 2/2 VIII., slivoně a švestky - červenec/srpen, hrušně a kdouloně - uprostřed VIII., jabloně - konec VIII. Očkujeme ve stejných termínech. Broskvoně a meruňky štěpujeme pouze očkováním mladých jednoletých výhonů o síle prstu a také vlků, a to v termínu - červenec/srpen. To však má smysl pouze u mladých zdravých stromů. Roubování vyzrálými (dřevnatými) rouby není vázáno na tyto časově omezené termíny.
    Před štěpováním hluboce seřízneme korunu, po nezdařeném jarním roubování odřízneme nesrostlý roub a několik centimetrů podnože - tady roubujeme za kůru. Mladé výhonky narostlé během jara jsou vhodné jak k roubování tak i očkování. Před štěpováním korunu prosvětlíme a štěpujeme nejsilnější mladé výhony. Zda se štěpování podařilo poznáte po zhruba 14-ti dnech, kdy zbytek listového řapíku snadno odpadne." Jinak jsem třešně rouboval na silnější podnož (kmínek prst, roub tužka) v klasické době na jaře, do boku, a šlo to. V létě by to mohlo jít také. JG

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru ZAHRADA.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Roubování


host
18.4.2003 11:50, počet návštěv: 444141
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Začátečník v roubování prosí o návod (případně i www) jak správně roubovat - nedaří se.Díky
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Roubování


host - xxx.xxx.37.229 (?)
2.1.2007 18:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Začátečník i nezačátečník použije  téměř s80% úspěchem roubování  za kůru.Nemohu namalovat. Pokusím se popsat. Používá se při  vzestupu mízy na podnoži.Když jde odloupnout  kůra .Od místa kde budeme na  podnoži roubovat se udělá svislý řez  směrem ke kořenům  stromu ,v délce 2-3 cm.Opatrně zasuneme roub seříznutým kopulačním  řezem.Ovážeme páskou na roubování.Další jTit.vylepšené roubování za kůru.Doporučuji zakoupit odb. knihu s vyobrazením nebo se podívat po internetu.Sháním rouby jabloně Idared.Kdyby někdo měl .Zaplatím poštovné.Zájemce z Phy roubování naučím.Z Dukát  zdendukat@volny.cz
Připojit reakci
      

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
11.1.2007 13:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Rubování za kůru je možné s úspěchem použít jen cca týden - 2-3 týdny na jaře, kdy má stromek dost mízy, liší se to  od druhu stromku. Kdy se kůra hladce odloupne od dřeva. Po zbytek času je na většinu druhů nejsnažší roubování na sedélko, sice se roub hůře řeže, ale mnohem snadněji se připevňuje  páskou a taky mnohem lépe drží. Hodně nepřijatých roubů totiž asi bude způsobeno tím, že roub a podnož se o sebe otírají a ničí stykové buňky už  při upevňování roubu nebo dokonce už hotové rouby pod váhou ptáků nebo dokonce větrem. Sedélko tomu spolehlive zabraňuje. Jedině u třešní a možná ještě višní není sedélko vhodné, mnohem lépe se má přijímat "kozí nožka" , která je náročnější na řez roubu i podnože. Vedle koupě knihy začátečníkovi doporučuji v první řadě vzít pořádně ostrý nůž a hrst prutů z průklestu  a nějakou hodinu zkoušet. to sedélko vyřezat. A potom přijmout různé odkopky třeba švestky nebo višně nebo šeříku nebo náhodné semenáče jako vítaný zkušební materiál.
Připojit reakci
         

Roubování


vyslouzil (17342)
11.1.2007 14:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Popsané je v podstatě správné. Mně se osvědčily tyto způsoby:
U roubování na mladou podnož anglická kopulace (s jazýčkem) u přeroubování silnějších větví za kůru. Pokud si mohu vybrat, preferuji kopulaci - jsou nejmenší problémy s hojením poškozených pletiv, zejména u všech peckovin.
Připojit reakci
            

Roubování


host - xxx.xxx.166.20 (?)
11.1.2007 21:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na roubováni je moc důležité uchování roubů které nelze podceňovat. Žádné uzdi venku jen tak. Už teď je mít v ledničce a zabalené ve folii. Já používám takovou tu tenonkou, hezky přilne. Potom ostrý roubovací nůž který málo kdo dokáže nabrousit. Na takovém brousku na kosu toho asi těžko dosáhnete. Opravdu nůž musí být jako břitva, musí holit !!!!! Já ho raději zkouším na nehtu, asi pod úhlem 45 stupňu lehce posunovat a musí se zařezávat.  Můj brousek je BELGICKý kámen který bych neprodal ani za 5 000kč. 

Tedy k řezu na roubu - přiložíte palec podét rubu a naproti je ostří nože. Podélným rovnoběžným tahem provedete řez. Pokut je nůž tupý, buďto se ani nezaříznete do dřeva a nebo se hned říznete do palce. Řez má mít trjnásobnou délku průměru. Chce to trénovat na měkém dřevu, nejdřív lípa, vrba. Zkuste dělat tenké plátky tak 1mm.  Až jich budete mít milion, budete to umět. Toto je základní řez, to ostatní je jednoduché. Pokud si to nedokážete představit nebo nevíte jak držet ruce mohl bych udělat i foto. Ženy pozor na prsa! Někdo se snaží špičku nože sklánět a hned má prořízlé montérky.  Jinak to je jednoduché, jako čtrnáctileté dítě mě to na škole rychle naučili. Musím ale přiznat, že to věčině žáků dělalo problémy, prostě každý nejsme tak zručný.  VašekB

Připojit reakci
               

Roubování


host - xxx.xxx.81.52 (?)
27.2.2007 14:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Máte na mysli takového toho belgičana ze dvou vrstev? Jedna jemná, druhá jemnější, ale obě daleko jemnější než ty šmejdy v obchodech? Nevíte kde se dá sehnat? Jám jednoho už třetí generaci, ale rád bych jeden koupil pro syna. Zaplatím rozumnou cenu, pokud víte kde je, napište: paveltomala@volny.cz, díky.
Připojit reakci
               

Roubování


host - xxx.xxx.227.225 (?)
28.12.2007 16:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Vašku, článek máte napsaný výborně. Já jsem samouk, spíš samorost a samouk dohromady. Roubuji, kdy se mi zachce, nejde-li to venku, tak si vezmu v kontejneru stromek do kuchyně. Problém je jen se ženou. Třeba na vánoce. Dám na něj roub uřezaný v červnu, v červenci nebo uřezaný za mrazu jako barborka a deset dnů v ledničce odstatý ve štamprdli. Mám pásku, která se v obchodě koupit nedá a narašený roub je jako nenarašený. Emailem mohu vyměnit zkušenosti. Prosím zaroveň o radu, kde pro rouby meruněk kanadských a francouských odrůd pozdnívch - těch nejpozdnějších. Meruňka je muj obrovský koníček. Nářadí mám levné, ale ostré a holí. Brousím brouskem na kosu, dobrušuji kamenem žulovým z řeky, konečná úprava ostří břidličným kamenem. Všechny tyto kameny mají zhruba stejný tvar jako ten na kosu. Ty co jsem v řece našel jsem tím na kosu opracoval, tak ať mají brusnou plochu, která mi vyhovuje. Kontakt je na radostnazahrade@seznam.cz Přeji mnoho úspěchů

Připojit reakci
                  

Roubování


host - xxx.xxx.70.18 (?)
9.4.2008 7:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ostrost nožů ano.Brousek nemusí být speciální stačí malá bruska jemnější kotouč, pak vyleštic kotoučem zvaný filc a můžete se holit! Nezapomeňte brousit proti ostří a nespálit. Chladit a chladit

Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.246.11 (?)
11.5.2008 10:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jednou jsem na filcovém kotouči otočil nůž ostřím proti směru otáčení a dřív než jsem pochopil co se stalo něco mě praštilo do tricepsu, těsně nad loktem.byl to ten nůž co jsem předtím držel v ruce.naštěstí mě majznul tupou stranou, takže mi nic neuříznul, ale ruka bolela asi týden.

Na filcu nikdy neleštěte proti směru otáčení!!!

Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.19.199 (?)
15.3.2016 7:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Můj příbuzný skvěle roubuje nožem určeným na řezání koberců... Výsledky jsou vidět, v loňském roce se mu z 12 roubů ujalo deset.Helena

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Cosmic crisp WA38 618.10.20191113
Opál 6318.10.201935692
Semenáč ako podpník118.10.201966
Kanadská reneta alias kmínová517.10.20196461
Klíčení jablka ze semene1817.10.20192027
Car Alexander? 617.10.2019504
Prince je výborné, poroste mi tady?117.10.201984
Delor 3317.10.201918925
Matčino1417.10.20193023
Dotaz na jabloň116.10.2019132
Kanzi 4116.10.201923519
Rada při výběru jabloně315.10.2019661
Beni Shogun 5815.10.201927303
Jabloň Felicita? 215.10.2019259
Zimní jabloně1615.10.20199653
Melrose 5815.10.201950248
Odrůda Admiral13415.10.201949180
Red Prince / Red Jonaprince4915.10.201951136
Kde ochutnat jablka - okolí Ústí nad Orlicí214.10.2019164
Jadroviny 201910413.10.201915178
Meteor712.10.20194052
Jabloň Jonathan6211.10.201966281
Nadměrná násada plodů ovocných stromů499.10.201938213
Muškátová reneta 69.10.20195163
Jabloň Vanda288.10.201938009
-3,2°C a jablká na stromoch78.10.2019771
Zimní odrůda - vhodný výběr28.10.2019419
Fuji266.10.201913415
Jantar 345.10.201927587
Jarka195.10.201911756
Odrůdy jabloní (a nejen jabloní) z východu335.10.201911359
Rozela 615.10.201951910
Kidd´s orange845.10.201962617
Florina764.10.201940857
Pinova324.10.201928987
Gala 113.10.20192161
Orion772.10.201983438
Neznáma odroda jablone 10_2019 21.10.2019341
Lobo 321.10.201921298
King Jonagold 31.10.2019356
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Co mi žere slepice11:43
Co mi žere slepice17.10.2019
Chov pstruhov17.10.2019
Roční kohout padá do sedu, nohy ho neunesou17.10.2019
Chov pstruhov14.10.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů