Stopka je velmi tlustá a krátká. Dužnina je bíla až žlutá. Chuť navinule sladká, slabě aromatická, velmi dobrá. Sklidil jsem je v polovině října, vydrží do ledna i déle. V této době jsou již poživatelná.
Mně vyfocené jablko připomíná starou východočeskou odrůdu Košíkové, my jsme těmto jablíčkům však říkali Panské. Ale nesouhlasí to 100% a tak to "panče" asi nebude: asi by bylo více tečkované a ne tak žíhané...
Odrůda kterou popisujete je podobná odrůdě, kterou jsme měli na zahradě a byla vysazena před r.1950. Otec ji říkal Krátkostopka. Jinak barva, doba zrání, skladovatelnost a chuť odpovídá Vašemu popisu.
Existují 2 odrůdy jež mají krátkou stopku v názvu. Krátkostopka královská a steneveartova. Obě jsou ale spíše zploštělé. Královská je odrůda, která velice pozdě raší a kvete, tedy nestrupatí, chuť je vynikající, jakoby mandarinková. Domnívám se že se nejedná o žádnou z nich, krátkostopka je i lidový název pro odrůdy s krátkými stopkami, třeba Baumanka.
Podle fotek a popisu je to s největší pravděpodobností odrůda Kardinál žíhaný.
Táto odrůda se vyznačují dlouhověkostí., co je váš případ. 60 let stará jabloň se jen tak nevidí. Jablko vlevo je tříhranné a další jsou žebernaté, co sedí. Podle pomologie z r. 1963 je krásne žíhané, stopka ja krátka a tlustá. Chuť je sladce kyselá, aromatická. Dozráva v řijnu.
Kardinála žíhaného bych netipoval. Pravda, ten levý plod je mu tvarově podobný, aly ty dva dole vůbec. Kardinály jsou víc hranaté a ve slupce mezi žíháním je víc běložluté barvy. Taky je to podzimní ovoce, které se do října konzumuje a do ledna nevydrží.
To máte pravdu, že do ledna nevydrží. Ale je to odrůda měnlivého tvaru a vybarvení plodů pána Libora je standardní jak ukazuje fotka na stránce hobbymosterei.de.