Vzniklo tady nedorozumnění, celkem zbytečné. K základní otázce - jak řezat letité vysokokmeny - jaksi navíc přibylo téma radikálního zmlazování, které bych v tomto případě vůbec nedoporučoval. A pak se jaksi pomíchaly reakce, otázky a odpovědi. Takže
- můj názor na řez starého vysokokmenu je jasný - šetrný, spíše detailní průklest a přihnojení. Je to pracné, ale pokud je strom jinak cenný, zdravý, dobrá odrůda a neslouží jen jako zdroj nepořádku na zahradě, myslím, že je třeba si jej vážit a ošetřovat. Jsem rád, že to autor dotazu vidí podobně.
- radikální zmlazování nebo přeroubování (což je skoro totéž) jsem už provedl vícekrát. I na toto téma zde už byla diskuse. To radikální zmlazování tak trochu prodlužuje život stromu - předpokládám většinou na podnoži. Jde o dost individuelní posouzení - např. u odrůdy Spartan se mi neosvědčilo, u Bláhovo oranžové, Dukátu či G.D. efekt přineslo. Obecně mám raději nové stromky, je z nich více radosti. Většinou, když vyhazuji strom, tak si brumlám - tak tohle jsem měl udělat už dávno.
Je více názorů, více přístupů - ten správný nemusí být pouze jeden.