55 let stara jablon - prorezani (foto) - je to moc?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18320) - 94.12 (?) 
15.4.2009 13:49
Není mi jasné, o čem se tu bavíme. Základními biogenními prvky jsou N, P a K, tedy dusík, forfor, draslík, v menším pak hořčík a vápník, ostatní jsou spíš stopové Cu, Fe, Mn, aj. Každá rostlina živiny spotřebovává zemědělské plodině odebíráme formou úrody. Je proto vhodné živiny půdě opět dodat. Nevím, proč by ovocný strom, ať jakkoli vysoký, měl být výjimkou.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 16.4.2009 7:25

Vzniklo tady nedorozumnění, celkem zbytečné. K základní otázce - jak řezat letité vysokokmeny - jaksi navíc přibylo téma radikálního zmlazování, které bych v tomto případě vůbec nedoporučoval. A pak se jaksi pomíchaly reakce, otázky a odpovědi. Takže

- můj názor na řez starého vysokokmenu je jasný - šetrný, spíše detailní průklest a přihnojení. Je to pracné, ale pokud je strom jinak cenný, zdravý, dobrá odrůda a neslouží jen jako zdroj nepořádku na zahradě, myslím, že je třeba si jej vážit a ošetřovat. Jsem rád, že to autor dotazu vidí podobně.

- radikální zmlazování nebo přeroubování (což je skoro totéž) jsem už provedl vícekrát. I na toto téma zde už byla diskuse. To radikální zmlazování tak trochu prodlužuje život stromu - předpokládám většinou na podnoži. Jde o dost individuelní posouzení - např. u odrůdy Spartan se mi neosvědčilo, u Bláhovo oranžové, Dukátu či G.D. efekt přineslo. Obecně mám raději nové stromky, je z nich více radosti. Většinou, když vyhazuji strom, tak si brumlám - tak tohle jsem měl udělat už dávno.

Je více názorů, více přístupů - ten správný nemusí být pouze jeden.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18320) - 94.12 (?), 16.4.2009 8:39

To je velmi rozumný názor.
   Trochu je otázkou, jak a jestli vůbec prodlužuje zmlazení starých stromů jejich život. Vzpomínám, že před mnoha lety jsem zmlazoval staré vysoké jabloně - typickým řezem koruny do kuželovitého tvaru. Stromy přinesly kvalitnější ovoce, objevily se nové přírůstky. Po pár letech prosperity však začaly prosychat, větší řezné plochy, ač ošetřené, se nehojily a stromy postupně odumíraly. Dnes už po těch starých stromech není ani památka.
  Zajímavé ovšem je, že kousek vedle stojí stejně starý vysokokmenný sad, podle odrůdové skladby hádám vysázený současně s těmi mými jabloněmi, o který se od 50. let, možná od války, nikdo nestará. Pravda, stromy plodí střídavě, ovoce drobnější, často strupaté, přírůstky malé, koruny přehoustlé. Ale vydržely o pár desetiletí déle než mé zmlazené stromy a vypadá to, že ještě nekončí.
   Proto hlásám trochu nelogický protimluv, že efekzivně zmlazovat lze jen stromy mladé. U těch starých souhlasím s názorem, že smysl má pouze šetrný průklest, odstranění uschlých a svěšených větví - a trochu té výživy.

host - 75.112 (?), 19.4.2009 17:40

Ahoj radesi! Strom na fotce je docela hezky udělaný a na fotce před zásahem dost hrozivý.Vím jaká je to práce a tedy klobouk dolů ruce, která vedla pilu! Co bude následovat dál toť otázka.Pohled na ošetření může být i nepěstitelský totiž - estetický.Znám spoustu lidí, kteří si váží starých stromů, sedávají v jejich stínu na lavičkách a vůbec neřeší problém jabloň-hrušeň - třešeň.V Tvém případě bude další pěstování stromu vyžadovat velkou trpělivost a um aby estetická hodnota koruny jabloně neutrpěla a měla možnost dále se rozvíjet.Co se týká ovocnářských vlastností ty se budou zlepšovat velmi obtížně a myslím si, že je o nich docela zbytečné diskutovat.Petr Kopička - Opava

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kúdel alebo teflónová páska?13.10.2025
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz