Musím se přiznat, že co se týče hnojení, jsem barbar a následující popis berte jako odpověď na dotaz, ne jako návod k činnosti. Cererit se mi zdá drahý, tak nakupuji větší balení NPK v prodejně hospodářských potřeb. A hnojím "přiměřeně" (podobně jako p. Werich ochucoval pokrmy...). Kdesi jsem četl, že velký, dospělý strom má už půdu tak vyčerpanou, že téměř vždy nemá dost dusíku, takže to NPK nemůže škodit. Pokud stromy rostou zpočátku příliš, zejména triploidy, kupuji superfosfát a NPK vynechám. Kvalitní, "vědecký" kompost, který nikdo neděláme, má v sobě už doplněná anorganická hnojiva a jsou pěkně rozleželá. Ovšem pohnojí zejména trávu pod stromem. Existují recepty na výkop širšího mezikruží a následné doplnění kompostem. Něco podobného kdysi naordinoval můj známý obrovskému stromu Mac Intosh a využil kaly ze septiku. Po dvou či třech létech měl několik centů jablek. Hnojení v trávníku lze dělat za rýč, pořídit si tyč s nášlapem a hnojit do díry, hnojit hodně brzy v předjaří přímo, třeba i zálivkou - vždy je problém s účinností, ale tráva roste pěkně. Hnojení na list je určitě dobré pro rychlou potřebu stromu, ale je to spíš doplněk hnojení základního - a mne moc nebere.
Vím, že moje pojetí hnojení je zcela nevědecké. Určitě mladé stromky překrmuji. Navíc nemluvíme o humusu, což je základ. Právě na ten by měla být bohatá půda, kterou v co největším objemu dodáme stromku při výsadbě.