55 let stara jablon - prorezani (foto) - je to moc?

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?) 
9.4.2009 8:07

Diskuze opět ujela od původního tématu. Takže k otázce zmlazování. Podle mne se hodí spíše pro nižší tvary v době ustávání růstu, zejména v podmínách zatravnění. Kromě přihnojení bych zdůraznil, že je nutný následný několikaletý výchovný řez - podle hloubky zmlazení, což u starých, mohutných vysokokmenů je dost sportovní výkon.

U vyfoceného vysokokmenu byl proveden velmi rozumný průklest. To vždy znamená ujasnit si základní stavbu koruny a úroveň dalších pater, počty větví 4 - 3 - 3, jejich další větvení více než půl metru od kmenu. Následně ještě "proředit " větve dalších řádů, vystříhat příliš starý plodonosný obrost na silných větvích a pokud ještě síly stačí a není pod stromem příliš velká hromada, prostříhat i husté a tenké pletence větví na obvodu koruny. To vše v roce silné květní násady a na jaře. Větší rány začistit a zamazat, celkově strom ošetřit včetně přihnojení. Není na škodu ani odrhnutí borky a předjarní postřik - třeba bordeauxkou jíchou. Přihnojení je nutné. Toto je postup řekněme klasický.

Novátoři by doporučili razantní průklest včetně odstranění terminálu za vegetace, což je pro mne děsivá představa. Takto ošetřil vysokokmeny Matčino, Ontária a velmi ztepilého Boskoopa nový majitel kdysi mé zahrady a není to hezký pohled.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 11.4.2009 19:22

Pane Radouši! Čím byste přihnojil takhle vzrostlé stromy? Já bych použil hnojivo nalist obsahující vápník a hořčík.

host - 235.249 (?), 11.4.2009 19:55

Nesmysl. Pohnojit půdu kolem dokola v okruhu alespoň jedenapůlnásobku koruny.

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 12.4.2009 22:59

Ale čím vzhledem ke vzrůstosti stromů?

host - 235.249 (?), 13.4.2009 0:27

Proč myslíte že by se měly hnojit nějak speciálně?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18320) - 61.6 (?), 13.4.2009 8:10

Nejlépe kompostem, tím nic nepokazíte. Průmyslovým pak podle rozboru.

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 14.4.2009 6:44

Musím se přiznat, že co se týče hnojení, jsem barbar a následující popis berte jako odpověď na dotaz, ne jako návod k činnosti. Cererit se mi zdá drahý, tak nakupuji větší balení NPK v prodejně hospodářských potřeb. A hnojím "přiměřeně" (podobně jako p. Werich ochucoval pokrmy...). Kdesi jsem četl, že velký, dospělý strom má už půdu tak vyčerpanou, že téměř vždy nemá dost dusíku, takže to NPK nemůže škodit. Pokud stromy rostou zpočátku příliš, zejména triploidy, kupuji superfosfát a NPK vynechám. Kvalitní, "vědecký" kompost, který nikdo neděláme, má v sobě už doplněná anorganická hnojiva a jsou pěkně rozleželá. Ovšem pohnojí zejména trávu pod stromem. Existují recepty na výkop širšího mezikruží a následné doplnění kompostem. Něco podobného kdysi naordinoval můj známý obrovskému stromu Mac Intosh a využil kaly ze septiku. Po dvou či třech létech měl několik centů jablek. Hnojení v trávníku lze dělat za rýč, pořídit si tyč s nášlapem a hnojit do díry, hnojit hodně brzy v předjaří přímo, třeba i zálivkou - vždy je problém s účinností, ale tráva roste pěkně. Hnojení na list je určitě dobré pro rychlou potřebu stromu, ale je to spíš doplněk hnojení základního - a mne moc nebere.

Vím, že moje pojetí hnojení je zcela nevědecké. Určitě mladé stromky překrmuji. Navíc nemluvíme o humusu, což je základ. Právě na ten by měla být bohatá půda, kterou v co největším objemu dodáme stromku při výsadbě.

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 14.4.2009 23:00

Pane Radouši! Ptal jsem se schválně čím pohnojit, když jste tak jednoznačně napsal, že po řezu pohnojit a ještě do jeden a půl obvodu koruny. Já bych tyto tak bujně rostoucí stromy ani nezmlazoval, ani nehnojil (hlavně ne hnojivy s dusíkem). Proto jsem napsal vápník a hořčík, které obsahuje hnojivo Calmag. Vyfotografované stromy bych řešil postupným průklestem, protože zmlazení způsobí ještě větší divočinu vyžadující další a další řez. Na př. u odrůdy Matčino, která řez dobře nesnáší, by to byl nenávratný konec.

host - 235.249 (?), 14.4.2009 23:15

Nejsem pan Radouš. Odpověděl jsem, protože jste se ptal jak pohnojit. Pokud si myslíte že není třeba hnojit tak nevím proč se ptáte čím hnojit, to nedává smysl. Předpokládal jsem že důvod hnojit máte, že na stromech vidíte že by to potřebovaly. A vysvětlíte proč byste chtěl použít vápník a hořčík na list?

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 15.4.2009 12:59

Prosím bavme se věcně a k tématu. Přes různé odbočky jiných diskutujících, které se mi zdály demonstrovaným řešením ne úplně přesvědčivé, moje příspěvky jsou platé ke stále stejnému původnímu tématu - tj. řez a posléze hnojení věkovitého vysokokmenu, který - mohu-li soudit podle fotografie, přiměřené přírůstky postrádá.  Proto navržený řez - prakticky dost v souladu s majitelem, proto i hnojení. Pokud nesouhlasíte či máte jiný názor, můžete mít pravdu vy, případně mne můžete o ní přesvědčit. Toť vše. Na horkou hlavu doporučuji klobouk.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kúdel alebo teflónová páska?13.10.2025
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz