Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Tady je pěkný článek o Anteji

choroba dužina hrušeň květ mrazuvzdorné odolnost k mrazu odrůdy jabloní padlí plodnost plody podnože jabloní sloupcové odrůdy střídavá plodnost strupovitost jádrovin
Mrazuvzdorné odrůdy jabloní a hrušní
22. 11. 2022
Mrazuvzdorné odrůdy jádrovin vznikají především pro oblasti zemí s tvrdšími zimními podmínkami. Dokládají to i místa jejich původu.

Rozmanitých lokalit v České republice najdeme velkou spoustu. Mnohé jsou vzhledem k nízkým teplotám během roku specifické pro pěstování ovocných dřevin. I mezi jabloněmi a hrušněmi jsou odrůdy, které velmi dobře odolávají mrazům. S nimi si můžeme užívat pěstování jabloní a hrušní s velmi pěknými výsledky.

Auksis mrazuvzdorná odrůda
Auksis je nejlepší litevskou odrůdu jablka z křížení Mc’Intosh x Gravštýnské

Mrazuvzdorné jabloně
Auksis
Název odrůdy je volně interpretován jako zlato. Jedná se o nejlepší litevskou odrůdu jablka z křížení Mc’Intosh x Gravštýnské. Tato odrůda je velmi dobře známá a oblíbená zejména v Litvě, Lotyšsku a Estonsku.

Stromy rostou silně, proto se doporučuje umírnit růst jejich pěstováním na slabších a středně rostoucích podnožích. Na nich také rychleji vstupují do plodnosti. Lze je též pěstovat na podnoži MM106 nebo Antonovka, více však vyhovují podnože M26 nebo 62-396.

Je to zimní odrůda, která se v českých podmínkách chová spíše jako typicky podzimní.

Plody dozrávají na počátku září a mohou se jíst prakticky okamžitě. Je ji nutno sklízet ve správný čas, v případě pozdější sklizně plody opadávají. Skladování je možné v dobrých podmínkách do února až března.

Plody jsou atraktivní, střední až velké (120–150 g), kulaté, částečně zploštělé. Barva slupky je žlutá, na osluněné straně vybarvená do růžovočervena. Dužnina je poměrně měkká, vyžaduje opatrnou sklizeň, přepravu i třídění. Plody mají velmi dobrou chuť, jsou šťavnaté, polosladké.

Odrůda je vysoce mrazuvzdorná a odolná vůči chorobám.

Auksis
Barva plodu je na osluněné straně do růžovočervena

Antej
Běloruská, středně silně rostoucí zimní odrůda. Jako většina běloruských odrůd má dobrou chuť.

Plody jsou velké, atraktivní. Slupka má výraznou, tmavě červenou barvu. Dužnina je pevná, šťavnatá. Plody zůstávají na rozdíl od odrůdy Auksis dlouho na větvích, což umožňuje postupný sběr. Dozrávají v polovině září a lze je skladovat do března. Dobře snášejí přepravu. Do plodnosti stromy vstupují již ve druhém až třetím roce. Odrůda je známá vysokými výnosy.

Tato odrůda patří mezi mrazuvzdorné a je současně odolná vůči chorobám.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika