Asi to byla moje reakce na článek v Zahrádkáři o sovětských odrůdách jabloní. Vyjádřil jsem nejistotu, zda v Litevských podmínkách "houbovým chorobám odolná, podzimní odrůda" bude odolná a podzimní i u nás atd. Nepochybně v bývalém svazu umí vynikající odrůdy vinné révy - tam je však základním kritériem dostatek sluncohodin a sumy teplot, které není obtížné u čím dál ranějších odrůd naplnit a výsledný hrozen je sladký. Zvláště u jablek je tomu jinak, jak mě přesvědčily zkušenosti jak rozdílně může stejná odrůda fungovat v různých podmínkách co do chuti, skladovatelnosti i odolnosti chorobám, namátkou: Rubín z podhůří vs z jižní Moravy, Granny Sm či Golden z Tirolska a od nás atd. Kdysi jsem si takto přivezl z jihu do českých hor Winesap a nikdy nesklidil chutné a nestrupovité jablko...
Zato si kladu otázku, proč z podobných zdrojů nečerpají naši šlechtitelé, nebo ano?