Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:To doladenie chuti jabĺk skladovaním v pivnici sa týka najmä odrôd s prevahou kyseliniek po obratí. Napríklad taký Topaz, Boskoop alebo Karneval sú na úplne inej úrovni po 1-2 mesiacoch v pivnici než hneď po obratí. Tiež mám podobnú skúsenosť s Granny Smith, hneď po obratí by mi asi nechutil. Dnes som ochutnal aj klony Red Deliciousu (Red Cap a Red Chief) - chuťovo neporovnateľný progres oproti stavu hneď po zbere, až odležaním získali tú typickú vôňu a aromatickú príchuť. Pravda, pri klonoch Red Del. treba dať pozor a neprešvihnúť dobu kedy dužina začne múčnatieť. A napokon skladovanie prospeje aj odrodám s extrémne tuhou dužinou, ako je Braeburn, Pink Lady alebo Pinova. Extrémne dlho skladovateľné odrody ako Admiral, Idared, Sirius či Melrose skladovaním kvalitu nestratia do neskorej jari, aj keď sú kvalitné aj krátko po obratí. Veľmi veľa závisí od kvalitnej pivnice, ktorá musí byť nielen chladná, ale aj vlhká. IH