Toto vlákno mi nějak uniklo, ale rád bych se alespoň dodatečně podělil o svou zkušenost s Dukátem. Od r. 1982 jsem pěstoval 3ks v lokalitě 290m n m, slunné stanoviště, podnož M2, velice kvalitní černozem ale zálivka pouze přírodní (žádný zdroj vody nebyl k disposici). Nevěděl jsem, co je hořká skvrnitost, byl velmi úrodný, většina plodů výběr a I třída. Chuť i vzhled vynikající, nebyl problém se nadůrody zbavit. Ve sklepě vydržel v pohodě do února až března a i když trochu povadl, dužnina zůstávala pevná. V souladu s Ing. Dvořákem považuji za jednu z nejlepších odrůd vůbec, musíte ale preferovat renetovitou konzistenci. Od r. 2015 pěstuji 2ks v podobné lokalitě ale s výrazně horší půdou, podnož M9. Výsledky jsou podstatně horší, postřiky proti skvrnitosti jsou nutností, kvalita plodů je trochu horší, zřejmě také vlivem příliš horkých let (některé plody se na stromě.doslova uvařily). Nicméně Dukát už zůstane mojí srdeční záležitostí. Bohouš.