No je to tak, problém u Jonathanu není ani tak s padáním, jako s náchylností na sklovitost dužniny. Jablka pak mají mnohem kratší dobu skladovatelnosti. Vzpomínám jak jsem kdysi vyhazoval dobže 150 kd luxusních Jonathanů ze sklepa už někdy v prosinci. Proto je lépe nenechat je vyzrát na strome, ale lehce podtrhnout. Termín poznám dle toho když začnu nacházet na stromě podobané plody od ptáků. pak nečekám a trhám- rovněž kvůli ptákům musí dřív dolů- díky červené barvě a tenké slupce je pro ně velice atraktivní. Letos jsem otrhal Jonathany prvně v historii už v září- předevčírem. Normálně začátkem října. Kvalita podobně jako loni mimořádná, těším se na zimní degustace. Co se chuti a osvěživosti týče troufnu si tvrdit že tato odrůda nebyla překonána. Co se týče pěstebních nároků, tady na Opavsku šla vždy poměrně dobře, jakkoliv samozřejmě má své mouchy.
Ing. Fidla