Řezat stromek nadvakrát není zase až tak špatná rada. Pro ty, co stromky řezat umí, je to zbytečné. Ale ti se tady na fóru na to neptají. Totiž stromek, jestli se nechá na jaře narašit, růstové látky se přesunou do větví a ty se pak odstřihnou. Tato ztráta se nedá nijakým způsobem nahradit.
Takže rada řezat nadvakrát je pro úplné neznalce, pro ty, kde je nebezpečí, že stromek ostříhají pozdě.
Pak tedy je celkem dobré řezat nadvakrát broskvoně. Při teplém suchém jarním větru rychle vysychají. Není to však nutností.
Ale hlavně. Tady na fóru jsou rady, že peckoviny se řežou až v době květu. Ale jaksi se nenapíše, že to platí pro starší výsadby a tato rada neplatí pro novou sadbu. A tady je problém. U slivoní, když se ořeže pozdě, je to špatně, stromek bude zpočátku zbržděný, ale přežije. Horší je to však právě u broskvoní. Čekat, až pokvetou broskvoně může být pro stromek osudové. Nemusí vůbec obrazit právě kvůli suchým, teplým větrům. P