Roubování hrušní
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 92.31 (?), 22.1.2007 22:07, zobrazeno: 69941x
Dají se hrušně roubovat přímo ze stromu na strom? Ve kterém období? Který způsob je nejvhodnější?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 92.31 (?), 24.1.2007 12:18
Našel jsem tento příspěvek k problému roubování ze stromu na strom :
Klasický postup je řezat rouby v zimě (kolem vánoc a v lednu, ale když nemrzne) a roubovat na jaře za mízy. Ale protože máme problémy s uchováním roubů, osvědčilo se nám roubování za zelena (v červenci). Nesmí být horko a sucho, hned po odběru roubů se z nich odříznou listy, roubuje se co nejdříve, krátkými rouby. Ujímají se celkem dobře.
Takže kdy a jak je to nejlepší?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 166.20 (?), 24.1.2007 21:54
Začněte najaře, řezem to je stejné. Potom uvidíte jak jste úspěšný a šikovný. Pokud se to nepovede, naučíte se zdokonalit techniku řezu a zkusíte v srpnu. VašekB
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 92.31 (?), 5.2.2007 16:33
Takže konkrétněji: Když jsem zahradu před lety kupoval, bylo mi řečeno, že ta hruška je Grosdemange. Jelikož měla výborné plody, ale stojí moc u plotu, vysadil jsem o pár metrů vedle novou Grosdemange. Jenže když začala plodit, nemá to s původní hruškou nic společného. Takže jsem si řekl, že do té mladé tu starou doroubuju a ta stará pujde do kamen. Myslel jsem, že rovnou ze stromu na strom to bude nejjednodušší. Nebo né?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 215.8 (?), 4.3.2007 20:14
Tenhle příspěvek: Klasický postup je řezat rouby v zimě (kolem vánoc a v lednu, ale když nemrzne) a roubovat na jaře za mízy. Ale protože máme problémy s uchováním roubů, osvědčilo se nám roubování za zelena (v červenci). Nesmí být horko a sucho, hned po odběru roubů se z nich odříznou listy, roubuje se co nejdříve, krátkými rouby. Ujímají se celkem dobře. - se týkal peckovin. U jádrovin (jabloně, hrušně) je lepší "klasika". S hrušněmi je, jak už zde bylo řečeno, pro začátečníka víc potíží, kvůli tvrdému dřevu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.89 (?), 24.1.2007 23:04
Nevěřte tomu, že to jde moc snadno. Pokud se vám povede 1 roub ze 3, jste na začátečníka docela dobrý. Četl jsem ale o zahrádkáři (tuším v Rukověti zahrádkáře od ČZS) co rouboval ostrým kuchyňským nožem - i jemu se část roubů ujmula - inu příroda je mocná.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.1 (?), 4.3.2007 8:22
kdyz je kura sylna jde roubovat do kury vyriznete klinek kury 2-3cm jako by ste rezalklinek na kozi nozku nerezat az do dreva kuru vyloupnete ikdyz neni miza az na drevo roub seriznout jako na kopulaci a pak ze stran do spycky aby pasoval do zarezu zamazete voskem ovazete paskou vetsi rany balzamem nebo vodou reditelnou barvou okraje kury voskem a spycku roubu .muzete roubovat ze stromu na strom tet v breznu uz to de nemusite cekat na mizu narouboval jsem uz tak mnoho roubu jednou ze 108 roubu se ujalo asi 95 ks. kdyz je kura hodne sylna ana povrchu tvrda je treba vrchni cast oskrabat jinak se vam stupy nuz .
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|