Roubování

host - 24.183 (?)
10.3.2011 8:42

pro hosta 175.105... s roubováním do hlohu zkušenosti mám. Kdouli sice na zahradě nemám, ale mám kdoulovec - bohužel neznám slovenské jméno. Myslíte, že by byla šance na uchycení hrušky na kdoulovci?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 24.183 (?), 10.3.2011 8:42

pro hosta 175.105... s roubováním do hlohu zkušenosti mám. Kdouli sice na zahradě nemám, ale mám kdoulovec - bohužel neznám slovenské jméno. Myslíte, že by byla šance na uchycení hrušky na kdoulovci?

host - 178.235 (?), 10.3.2011 17:06

Host 175.105 správně říká... můžete...Otázkou je, zda všechny hrušně k vyjmenovaným podnožím přilnou (afinita).Zkoušet naslepo lze, ale bez záruky.Nejjistější je roubovat hrušeň na hrušeň. Zkouším jako podnož kdouli, ne všechny odrůdy na ní spolehlivě rostou.   AB 

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 10.3.2011 20:16

kdoule a kdoulovec je rozdíl, koukněte na wilkipedii a fotečky,kdoulovec je docela malý keř.......výše napsané dotazy,co si naroubujete,to vám poroste a když chcete věrnou kopii chuti,tak roubujte višně na višni,hrušeň na hrušeň....mimo mísu,roubují se i na jeřabiny

host - 153.220 (?), 10.3.2011 22:17
Dobrý deň! Súhlasím s pánom AB, že niektorým odrodám hrušiek duľa ako podpník nešmakuje. V literatúre si môžete nalistovať, ktoré sorty majú k dule minim. afinitu. Duľovec je iný botanický druh ako duľa (podobne ako hloh x hlohyňa), ale rozhodne by som hruške navrúbľovanej na duľovci, oskoruši či jarabine dával väčšiu šancu na ujatie ako hruške na jabloni. Paľo

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 16.72 (?), 15.4.2012 23:07

Dobrý večer,

dovoľte prosím otázku - zaočkoval som cca pred 3 týždňami do semenáča hrušky Williamsovu a Lucasovu. Semenáč som neskrátil, lebo by som chcel doň v lete priočkovať ďalšie odrody = jedna odroda jeden konár.

Čo myslíte, bolo by lepšie nad vyšším z dvoch očiek (Lucasova) semenáč zrezať, aby nešla energia stromu do horných očiek podpníka, na úkor ušľachtilých očiek? Dá sa potom zapestovať z Lucasovej kmienik + jeden konár, a priočkovať konáre z ďalších odrôd? Tým by som musel odložiť letné očkovanie o rok... Alebo je lepšie nechať kmienik semenáča, a nestrachovať sa o ujatie týchto dvoch očiek?

Mám malú záhradu, tak sa snažím nakombinovať viac odrôd do jedného stromu. Semenáč som minulý rok pestoval v kontajneri, teraz je už vysadený na stanovišti. Ďakujem za radu.

Peter

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 16.4.2012 6:54

Chcete-li mít na jednom stromku více odrůd, doporučoval bych z jedné odrůdy vypěstovat korunku a treprve na její ramena přidávat rouby či očka dalších odrůd. 
   Pokud nezakrátíte kmínek semenáče, očka se možná ujmou, ale neporostou buď vůbec nebo jen málo.

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 16.4.2012 8:33

Ďakujem Vám za radu, skúsim teda z Lucasovej zapestovať kmienik. Nie som odborník v tejto oblasti, a priznám sa, trochu som sa obával vplyvu ušľachtilej odrody ako kmeňotvornej, na ďalšie odrody zaštepené do koruny. 

Peter

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 16.4.2012 8:53

U hrušní není obvyklé, že by se kmen pěstoval z podnože, jako např u třešní a višní na ptáčnici. Je to bez problémů, ušlechtilá odrůda v kmínku nijak významně kvalitu dalších naštěpovaných sort neovlivní.

host - 58.114 (?), 16.4.2012 15:19

Vloni začátkem září jsem očkoval na spící očko jabloňové podnože (semenáče z jadérek). Nyní na jaře se očka začínají probouzet a podnože budu zkracovat na čípek. Z asi 30 podnoží pouze 3 očka vymrzla, tak jsem nyní provedl opravné přeroubování. Překvapila mně ale ta skutečnost, že několik rašících oček vykazuje tvorbu květů, tak nevím, zda z takového pupenu vyroste i plnohodnotný výhon. Máte někdo s tím zkušenosti?  Děkuji za odpověď. KB

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 16.4.2012 18:20

Některé odrůda jabloní tvoří květní pupeny i na jednoletém dřevě.  Květní poupě v rašícím očku žádnou výhodou není, ale vegetativní pupen a z něj výhon pod ním vyroste taky. Květy bych ve fázi růžového poupěte odstranil.
    Pro příště je lepší u těchto odrůd brát rouby na očkování bez květních pupenů. Např. z letorostů kolmo rostoucích vzhůru, tam je jich méně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz