První květy po výsadbě
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 13.174 (?) 28.3.2007 16:18, zobrazeno: 15287x
Hrušen mi nasadila plno květu po podzimní výsadbě,jelikož je velká asi 1metr a není ještě pořádně ujmutá v zemi, je potřeba tyto plody potom vyštípnout aby se hruška vyrovnala s výsadbou nebo je nechat?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 13.174 (?), 28.3.2007 19:02
Dočetl sem se v odborné literatuře že by se měly všechny květy v prvním roce odstranovat aby to zbytečně nevysilovalo strom,ktrerý potřebuje každej list na zesílení.A pokud začne rodit v prvním roce tak to bude mít neblahý vliv na strom i urodu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 73.8 (?), 7.5.2007 22:51
Dobrý večer, mám opačný problém s mladou hrušní,asi 3-letá. Zatím naopak nikdy nenasadila květy a ani letos to nebude jinak. Děkuji. Marta.ka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 113.121 (?), 8.5.2007 22:32
Dobrý večer, Vaše odpověď mě úplně neuspokojila. Musím říci, že jde o odrůdu Boskova lahvice a po přečteném o této hrušni na těchto stránkách se mně zdá, že není vhodná do vyšších poloh. I když jsem si ji pořizovala právě s touto podmínkou. Jsem začínající zahradkáž a někdy mě záhrada a zahradníčeni přijde jako věda, kterou asi nikdy úplně nebudu ovládat. Děkuji. Marta.ka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
hauser - Stříbrný Zahrádkář (383), 8.5.2007 23:07
Vážená paní,Mě by odpověď p.Vysloužila naprosto uspokojila,věřte.Určitě bych ale nevěřil prodejci,který Vám doporučil Boscovu lahvici do vyšší polohy.Nevím jak jste vysoko,ale faktem je,má raději teplejší chráněné stanoviště.Možná budete mít plody o trošku méně sladké,ale z hrušek je to můj favorit.Mějte trpělivost,plodit začíná později,6.-7.rokem.A to zahradničení je zkušenost a zkušenost je věda.Pokud si o tom občas něco přečtete a budete mít radost z prvních plodů,už Vás to nepustí.Přeji ať se vám daří.
Zdravím
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 113.121 (?), 8.5.2007 23:25
Dobrý večer, reaguji na odpoveď Vaši i p. Vysloužila. Předem děkuji. V předešlé reakci jen jsem nastínila problém nadmořské výšky jako důvod nenasazení květů, vyplývající z toho, že se jedná o druh ne moc vhodný do vyšších poloh( v mém případě kolem 600m n.m.).To jsem se dozvěděla na těchto stránkách a tak jsem to spojila do jedného. Jinak zahradníčení mě uspokojuje a přináší mi radost i když to často vnímam jako vědu.... . A zatím to vůbec nesouvisí s tím jestli je nebo není úroda. Radost mi prináší pohá existence vlastní zahrádky. Ale do budoucna bych rada docílila i ty plody. Děkuji moc. Marta.ka.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317), 9.5.2007 10:33
Pro amatérské zahradničení (v dobrém slova smyslu) i pro každou konkrétní zahrádku je cenné, že lidé jako Marta.ka existují.
Jen pro zopakování. Ve výšce 600 m n.m. obecně hrušně pěstoval lze, ale spíš jen v příznivých mikroklimatických podmínkách, jinak budou plody méně kvalitní. Pro náročnější Boscovu to platí dvojnásob. Já jsem ji ve výšce 400 m (samozřejmě nadmořská výška zdalena není všechno!) přestal pěstovat poté, co jsem ochutnal nesrovnatelně chutnější plody narostlé na neošetřovaném stromě jižně od Brna. V našem sortimentu existují hrušky, které sice v pomologii (tedy z ideálních lokalit) nejsou popisovány jako nejlahodnější, ale na vysočině dají plody podstatně větší, sladší, barevnější, šťavnatější než opěvované Boscovy, Děkanky či Williamsovy.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|