První květy po výsadbě

host - 73.8 (?)
7.5.2007 22:51
Dobrý večer, mám opačný problém s mladou hrušní,asi 3-letá. Zatím naopak nikdy nenasadila květy a ani letos to nebude jinak. Děkuji. Marta.ka.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 13.174 (?), 28.3.2007 16:18, zobrazeno: 15289x
Hrušen mi  nasadila plno květu po podzimní výsadbě,jelikož je velká asi 1metr a není ještě pořádně ujmutá v zemi, je potřeba tyto plody potom vyštípnout aby se hruška vyrovnala s výsadbou nebo je nechat?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 28.3.2007 18:42
S výsadbou se hrušeň vyrovná stejně, ať plody vyštípnete nebo ne.  Jestli je odstraníte (lépe již květy) , strom většinu energie a živin (kterých nedostatečnými kořeny proudí poměrně málo)  věnuje růstu, což asi chcete.

host - 13.174 (?), 28.3.2007 19:02
Dočetl sem se v odborné literatuře že by se měly všechny květy v prvním roce odstranovat aby to zbytečně nevysilovalo strom,ktrerý potřebuje každej list na zesílení.A pokud začne rodit v prvním roce tak to bude mít neblahý vliv na strom i urodu.

host - 73.8 (?), 7.5.2007 22:51
Dobrý večer, mám opačný problém s mladou hrušní,asi 3-letá. Zatím naopak nikdy nenasadila květy a ani letos to nebude jinak. Děkuji. Marta.ka.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 7.5.2007 23:41
Myslím, že oba(ě) můžte být klidní(é). Když hrušeň příliš brzy zakvete, poroste v tom roce pomaleji, ale žádné doživotní psychické trauma z toho strom mít nebude. Možná té optimální velikosti koruny a tudíž plné plodnosti dosáhne o rok později. Nic víc, nic míň.  Odstranění květů je jistě správné, daleko horší je ovšem vynechání řezu po výsadbě.
   Naopak, pokud Vám hrušeň po 3 letech neplodí nic se neděje, pokud je zdravá a roste. Některé odrůdy, zejména na hrušňovém semenáči vstupují do plodnosti později.

host - 113.121 (?), 8.5.2007 22:32
Dobrý večer, Vaše odpověď mě úplně neuspokojila. Musím říci, že jde o  odrůdu Boskova lahvice a po přečteném o této hrušni na těchto stránkách se mně zdá, že není vhodná do vyšších poloh. I když jsem si ji pořizovala právě s touto podmínkou. Jsem začínající zahradkáž a někdy mě záhrada a zahradníčeni přijde jako věda, kterou asi nikdy úplně nebudu ovládat. Děkuji. Marta.ka.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 8.5.2007 22:55
To máte pravdu. Ostatně - neexistuje obor, ve kterém by někdo věděl všechno.
  Je pravda, že Boscova lahvice není ideální do vyšších chladnějších poloh, ale o tom přeci tato diskuze vůbec nebyla! Přeme se snad o to, zda se mají květy otrhat, a jestli 3 letá nekvetoucí hrušeň je problém?  O odrůdě a jejich nárocích nebyla řeč.
  Pokud se nějaká hrušeň (i jiný ovocný druh) nehodí do daných podmínek, v žáddném případě se to neprojeví tím, že by nenasadil na květ.

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383), 8.5.2007 23:07
Vážená paní,Mě by odpověď p.Vysloužila naprosto uspokojila,věřte.Určitě bych ale nevěřil prodejci,který Vám doporučil Boscovu lahvici do vyšší polohy.Nevím jak jste vysoko,ale faktem je,má raději teplejší chráněné stanoviště.Možná budete mít plody o trošku méně sladké,ale z hrušek je to můj favorit.Mějte trpělivost,plodit začíná později,6.-7.rokem.A to zahradničení je zkušenost a zkušenost je věda.Pokud si o tom občas něco přečtete a budete mít radost z prvních plodů,už Vás to nepustí.Přeji ať se vám daří.
                                                                                                                   Zdravím

host - 113.121 (?), 8.5.2007 23:25
Dobrý večer, reaguji na odpoveď  Vaši i p. Vysloužila. Předem děkuji. V předešlé reakci jen jsem nastínila problém nadmořské výšky jako důvod nenasazení květů, vyplývající z toho, že se jedná o druh ne moc vhodný do vyšších poloh( v mém případě kolem 600m n.m.).To jsem se dozvěděla na těchto stránkách a tak jsem to spojila do jedného. Jinak zahradníčení mě uspokojuje a přináší mi radost i když to často vnímam jako vědu.... .  A zatím to vůbec nesouvisí s tím jestli je nebo není úroda. Radost mi prináší pohá existence vlastní zahrádky. Ale do budoucna bych rada docílila i ty plody. Děkuji moc. Marta.ka.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 9.5.2007 10:33

Pro amatérské zahradničení (v dobrém slova smyslu) i pro každou konkrétní zahrádku je cenné, že lidé jako Marta.ka existují.
  Jen pro zopakování. Ve výšce 600 m n.m. obecně hrušně pěstoval lze, ale spíš jen v příznivých mikroklimatických podmínkách,  jinak budou plody méně kvalitní. Pro náročnější Boscovu to platí dvojnásob. Já jsem ji ve výšce 400 m (samozřejmě nadmořská výška zdalena není všechno!) přestal pěstovat poté, co jsem ochutnal nesrovnatelně chutnější plody narostlé na neošetřovaném stromě jižně od Brna. V našem sortimentu existují hrušky, které sice v pomologii (tedy z ideálních lokalit) nejsou popisovány jako nejlahodnější, ale na vysočině dají plody podstatně větší, sladší, barevnější, šťavnatější než opěvované  Boscovy, Děkanky či Williamsovy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz