Přiroubování druhé odrůdy
|
|
|
|
|
 |
 |
|
potmesila - (35) - 69.219 (?), 4.10.2010 11:46, zobrazeno: 13173x
Dobrý den. Ráda bych si pořídila odolnou, málo vzrůstnou hrušeň, na kterou bych časem ráda přiroubovala druhou odrůdu. Mám vybranou Konference. Napadlo mě, zdali by to později nebyl problém pro případnou kombinaci. Někde jsem četla zmínku, že ranější musí být vždy - no a nepamatuji si, zdali dole nebo nahoře. Konference je pomaluroustoucí, takže nahoru k ní by jistě neměla být více rostoucí. Jsou takové vůbec? A kdy je zhruba nejlepší přiroubovat druhou odrůdu? Na mladý stromek nebo až přestanem zvládat sníst ty Konference? A můžete doporučit odrůdu vhodnou k přiroubování aby dozrávala jindy a byla dobrá? A neměla by být případně Konference ta přiroubovaná? A je Konference a případná přiroubovaná vhodná k pěstování bez postřiků (nepočítám proti mšicím mýdlovou vodou)? Nejde mi o maximální výnos co nejkrásnějších plodů, ale o to, mít dobré nestříkané hrušky :)
Ještě bych se ráda zeptala na podnož. Zahrádka je v Úvalech, 260mnm, hlinitá půda ve vrstvě cca 40cm, pak jíl s kameny. V létě je místo ve stínu cca od 18h od sousedovic domu, jindy úměrně dříve. Je to podél plotu pod mulčovací textilií a s mulčovací kůrou. Tu každý podzim nadzvednu a dodám kompost. Ve vzdálenosti 2,5m je zákrsek jablůňky a asi 2m daleko ostružina a rybíz. Co byste doporučili, prosím, za podnož?
Budu moc ráda, když mi odpovíte alespoň na některé otázky. Předem moc děkuji.
Zuzka B.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.183 (?), 4.10.2010 12:57
Ideální stav je, pokud jsou všechny odrůdy na jednom stromě stejně vzrůstné. Zda je nějaké pravidlo o ranosti netuším. U hrušní asi problém nenastane.
Já mám na několika stromech namixováno meruňky/švestky/mirabelky a zatím všechno OK.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
potmesila - (35) - 69.219 (?), 4.10.2010 16:14
Velmi děkuji za odpověď. Tím za rok prosím myslíte příští jaro nebo až to 2012?
A co prosím ta podnož?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 59.254 (?), 4.10.2010 16:29
Jako podnož semenáč, chcete-li velký (tj. normální) strom. Chcete-li zákrsek, volte kdouli. Vyžaduje ovšem oporu i v pozdějších letech.
Mitt.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 186.2 (?), 11.10.2010 15:30
Chtěla bych zkusit totéž jako paní Zuzka. Máme menší zahradu u Prahy cca 400 m.n.m., chtěla bych stromek Konference na semenáči + přiroubovat další podzimní odrůdu s chutnými plody na jídlo. Můžete mi prosím poradit, jakou podzimní pozdnější odrůdu (nebo i třetí zimní odrůdu) byste doporučoval přiroubovat ke Konferenci - asi je důležité, aby naroubovaná nerostla mnohem více než Konference? Co se týká opylení, jestli to chápu dobře, tak Konference může mít plody i bez opylení (bez jader), takže u té se o opylení nemusím starat, a ta přiroubovaná odrůda by měla být vybrána tak, aby ji opylovala Konference? Ohledně místa roubu, jestli to tedy chápu dobře, pokud by dozrávala přiroubovaná odrůda později než Konference, je dobré ji naroubovat na terminál - tedy výš, pokud by dozrávala dříve, tak někam dospodu?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.63 (?), 11.10.2010 22:15
A co kombinace Konference a Thirriotova?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |