Louise Bonne



Petr Zehnálek - (35) - 59.254 (?)
4.10.2016 13:41

Vzhledem k tomu, že se sekvenace DNA stala běžným a levným nástrojem v mnoha oborech, mohla by tu být možnost zjistit, zda pochází Konference z Boscovy lahvice, co nevidět.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 1.10.2016 13:24

Mně se na chuti Avranšské právě líbí, že má typicky známou hruškovou chuť - sladkou, nakyslou, mírně přitrpklou, s hruškovou příchutí. To se o mnohých nových odrůdách říci nedá. Taková Dicolor nebo i Denisa, Blanka, Xenia jsou chrupavé a sladké. Ale to je řepa taky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 1.10.2016 20:16

Svatá pravda a omíláme to tady pořád dokola. Prostě není nad staré odrůdy. Po bedýnce Avranšských by se určitě jen zaprášilo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 2.10.2016 13:23

Z těchto důvodů oprašuji některé odrůdy - Avranšskou, Thirriotovu, Křivici, Merodovu, Špinku. Chutí nikdy nepřekonají Boscovu z ideální polohy v optimální zralosti, ale je z nich cítit ta hruškovina.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 189.156 (?), 4.10.2016 6:27

Nemyslím si že Boscova je chúťově nejlepší ze všech existujících hrušní. Její aroma, ani jemnost a konzistence dužniny úplný Top není. Jsou ještě lepší a jemnější chuťovky. Je jasné že musíme zabrousit do starých sort hrušní.. Namátkou Napoleonova, Esperenova máslovka, Hájenka, Děkanka robertova, nebo nepřekonatelná Koporečka. Boscova se rozšířila ani ne tak kvůli nejlepší chuti, jakkoliv uzávám že výborná je, ale spíše kvůli dobrému poměru mezi chutí, odolností, úrodností, nebo třeba schopností přinášet vyrovnané plody, podobně jako Konference, což je mimochodem dle mého její semenáč. Pro úplný Top level hruškové chuti musíme ale zabrousit jinam...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 4.10.2016 7:41

Konferenciu podľa historických údajov objavil p.Rivers v Anglicku v r.1884, ako semenáč voľného opelenia odrody León LeClerc de Laval.  Kto bol opeľovačom nie je známe (a asi už ani známe nebude, aj keď možnosti genetiky nepodceňujme). Vami vyslovený predpoklad že Konferencia je semenáčom Boscovej,  zrejme na základe ich určitej podobnosti, je preto (a pravdepodobne aj zostane) len neoveriteľným predpokladom.    IH P.S.: Ohľadom chuťovo najlepšej hrušky sa sporiť nechcem, svoj názor som tu už prezentoval, ale je to tak trochu téma ako "ktorá farba je najkrajšia".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.39 (?), 4.10.2016 9:06

Chuť je samozřejmě subjektivní pojem. Pokud ji chceme nějak kvantifikovat, tak jedině počtem příznivců, kteří danou odrůdu za nejchutnější považují. V tom Boscova určitě zaujme jedno z předních míst. U mě však ani ona, ani další nekorunovaná královna Děkanka Robertova chuťově nejlepší nejsou. Prostě proto, že nemají dost tepla. Já mám skutečně Konferenci chutnější a pěstitelsky mnohem vděčnější, třebaže v optimální poloze by tomu patrně tak nebylo. Nemohu taky nezmínit svoji srdcovku Vienskou, která se letos  - jako většina hrušek - mimořádně vydařila.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.156 (?), 4.10.2016 9:44
No ale potom samozřejmě budou nejchutnější odrůdy nejvíce známé! Typický případ je Rubín, jeho chut přitom není ani tak výjimečně dobrá, jako spíše líbivá... To že Konference je semenáč Boscovy samozřejmě usuzuju pouze na základě podobnosti, jak plodu, tak i habitu stromu a v podstatě i chuti a konzistence dužniny. Osobně bych se docela divil, kdyby tomu tak nebylo. Tu informaci co napsal pan Hlavatý slyším prvně, vždy se uvádí nahodilý semenáč.. Nu ale víme, jak je to s těmi ověřenými informacemi v této branži což? Labužníkům toužícím po Top hruškové chuti bych doporučil navštívit Mostecko a natrhat se v alejích bednu Koporeček, dá se jich tam najít stále dost... Ing. Fidla
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.156 (?), 4.10.2016 11:13

To co napsal pan Vysloužil v podstatě vysvětluje to, proč jsou staré odrůdy mnoha lidmi považované za méně chutné- málokdo je totiž zná! Když jim potom přinesete dobře vyzrálý plod odrůdy jež byla považována za velmi chutnou jsou překvaeni až šokování kvalitou a taky originalitou chuti. Před lety na jedné naši degustaci holovouský malináč s přehledem porazil veškeré žhavé novinky i zasloužilé klasiky jako Rubín, nebo Šampion... Přitom, kdo z nás ho má ještě dnes doma hm?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.39 (?), 4.10.2016 11:20

No ale potom samozřejmě budou nejchutnější odrůdy nejvíce známé! Typický případ je Rubín,

To je asi pravda, ale právě tu známost odrůdy mají na svědomí jejich dobré vlastnosti a jedna z nich je právě chuť. Pravda, jsou jiné známé odrůdy, které bodují jinými atributy - např. Idared. Každý ho zná, ale za nejchutnější rozhodně nepovažuje nikdo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr Zehnálek - (35) - 59.254 (?), 4.10.2016 13:41

Vzhledem k tomu, že se sekvenace DNA stala běžným a levným nástrojem v mnoha oborech, mohla by tu být možnost zjistit, zda pochází Konference z Boscovy lahvice, co nevidět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika