Kdy vysadit a jakou odrůdu hrušně...

host - 144.34 (?)
6.10.2015 23:47

S dovolením bych se přidala k původní otázce. 380 m n. m., Moravský kras, jihozápadní orientace. Hodně tu fouká. Ráda bych nějaké odolné hrušně, do užšího výběru jsem zařadila Madame Verté, Hardyho, Charneuskou a Konferenci. Ráda bych měla jednu podzimní, spíš na přímý konzum, a druhou na uskladnění do Vánoc. Jakou kombinaci byste zvolili, prosím?

A ještě dotaz - všechny vyjmenované odrůdy mohu pěstovat buď jako vysokokmeny na hrušňovém semenáči, nebo na kdouloni, aby byly menší? Mělo by smysl mít jednu hrušeň vysokokmen a druhou na kdouloni?

Moc děkuji za případné rady.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 21.9.2007 8:42
Dobrý den. O teplomilných peckovinách, hlavně broskvoních je to známé. U hrušní v tom nevidím opodstatnění. Naopak bych řekl, že takový stromek vysazený na podzim lépe hospodaří s vláhou, kterou získá přes zimu. Já jádroviny zastříhávám hned při podzimní výsadbě. Přes mírnou zimu, kdy nepromrzne zem částečně zakoření. Zastřižené až na jaře tuhle výhodu nevyužijí a jejich růst začíná jako u vysazených na jaře.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 100.5 (?), 22.9.2007 17:20
O výhodách jarní výsadby hrušní slaším poprvé tady na fóru, dosud jsem preferoval podzimní výsadbu - tak jak radí literatura. Právě kvůli zakořenění a lepšímu využití zimní vláhy. Jak je to ve skutečnosti, si netroufám posoudit.
   Stejně tak co se týče  ostříhání stromku po výsadbě.  Prováděl jsem jej dosud většinou až na jaře. Není mi jasné, proč by  stromky ostříhané na podzim měly  kořenit lépe než po jarním řezu. Jediné, co mě napadá, že neostříhané mohou přes zimu trpět víc výparem, větrem a tíhou sněhu.

host - 144.34 (?), 6.10.2015 23:47

S dovolením bych se přidala k původní otázce. 380 m n. m., Moravský kras, jihozápadní orientace. Hodně tu fouká. Ráda bych nějaké odolné hrušně, do užšího výběru jsem zařadila Madame Verté, Hardyho, Charneuskou a Konferenci. Ráda bych měla jednu podzimní, spíš na přímý konzum, a druhou na uskladnění do Vánoc. Jakou kombinaci byste zvolili, prosím?

A ještě dotaz - všechny vyjmenované odrůdy mohu pěstovat buď jako vysokokmeny na hrušňovém semenáči, nebo na kdouloni, aby byly menší? Mělo by smysl mít jednu hrušeň vysokokmen a druhou na kdouloni?

Moc děkuji za případné rady.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025