Ta Solanka je fakt divná. Měla by být koncem srpna a v září. Bohužel první ročník Ovocnických rozhledů nemám momentálně k dispozici. Před čtyřmi lety jsem ho půjčil kamarádovi... Jak se k němu dostanu, překontroluju tabulky.
Takže výrazne teplejšia jar v r.1919 nebola. Potom ostávajú už len 2 vysvetlenia, prečo boli Magdalenky na trhu už v VI.mesiaci: Buď boli dovezené z teplejších krajín, alebo ide o inú- skôr dozrievajúcu menovkyňu. Stará bujná Magdalenka dostala meno podľa času najskoršieho dozrievania- v poslednej dekáde VII. mesiaca. V niektorých regiónoch ČR dozrievali tieto hruštičky až v auguste.
Tiež si nad tou záhadou lámem hlavu, pane Josefe. Keby Magdalenky podtrhli už v VI. mesiaci, tzn. skoro o mesiac skôr, a doviezli ich na tržnicu, neboli by k jedlu. Rok 1919 bol krátko po rozpadu monarchie. Myslíte, že sa nemohla táto odroda dovážať z Uhorska či Chorvatska? Takisto nie je vylúčené, že rovnaký názov dostanú dve navzájom podobné hrušky. Ale ktorá stará hruška dozrievala už v júni?
Ještě Vás upozorním na Vaše drobné přehlédnutí: úvodní tabulka je z roku 1909, ne z roku1919. Jistěže se mohly dovážet z jižních částí RU monarchie, třeba z jižního Tyrolska, Slivinska, Chorvatska, Dalmácie... Kladu si však otázku, zdali by se to v té době vyplatilo??? A kolik dní by zabrala doprava? Josef.
Áno pane Josefe, v prvom príspevku z 26.2. som dátum nesplietol, dnes som ho omylom posunul o 10 rokov. Myslíte, že preprava za časov starej monarchie bola až tak zdĺhavá? V starom článku od p.Vítka sa píše, že sa podtrhnuté zelinky vozili z Čiech do Pruska a Saska, takže prepravu zrejme znášali dobre. Tipoval by som, že Magdalenky z roku 1909 mohli byť do Prahy dovezené zo severného Talianska.