Jakou odrudu na hruskovici?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?) 
12.10.2009 18:06

V každé drogerii i v potravinách.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 21.10.2009 0:51

Dobrý večer nebo již skoro ráno? Dlouho jsem tu nebyl (nejdříve z pracovních a později ze zdravotních důvodů) a navíc jsem zapoměl heslo. Zaregistroval jsem se tedy znovu a pokračuji v diskuzi o odrůdě hrušek "Škaredky" z Kojetínska. Pokusím se připojit pár fotografií. Pokud někdo pozná odrůdu, tak vřele děkuji. Děkuji i za ostatní názory a reakce.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 21.10.2009 1:09

Jen připomínám, že hrušeň je údajně stará 55 - 60 let, plody poslední roky dozrávají okolo 15. - 25 září. Letos jsem ukončil sklizeň 20. září, ale např. v r. 2004 okolo 1. nebo 2. října. V r. 2007 jsem je začal přetrhávat již koncem srpna. Plody bývají i rezavé, což na fotkách není tak patrné.

f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 21.10.2009 1:19

Kostku pekařské hodroždí, rozmíchaného ve vodě s trochou cukru a 100 g. kyseliny citronové na 100l kvasu dávám již mnoho let. Cukru celkově 1 - 2 kg na 100 l, dle ročníku. Ta teplota je též důležitá, myslím, že stačí 15 - 18°C. Důležitá je stálá teplota, bez velkých výkyvů.

host - 51.120 (?), 10.11.2009 20:34

Hledal jsem, hledal, nějaké informace, nakonec jsem narazil v pomologii hrušní i na ty Škaredky. Jinak řečeno Václavka, Cikánka, Otrubka, Smolinka ap. - oficiálně Špinka či Šedá letní. Skoro všechno mě na ni sedí, jen se mě zdá, že jsem měl ty plody jaksi větší a těžší, než popisují. Budu to během roku ještě ověřovat (pupeny, květy, umístění stopky či tvar kalichu, váhu plodů ap.).

Rozkošný F.

f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 10.11.2009 20:46

Špinka (Škaredka) - nenáročná na půdu i klima, mrazuvzdorná, dobře a pravidelně plodí, sklizeň od konce srpna do konce září (Kojetínsko, ŘVO, cca 195 m/m.). Typ máslovky, lahodná a kořenitá chuť, vhodná na přímý konzum (skladovatelnost 2 - 3 týdny), ale hlavně vynikající na sušení křížal a pálení hruškovice. Mňam.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 11.11.2009 0:02

Já nevím, ale Špinky jsou drobné hrušky s typicky výrazným kalichem. Zrají v srpnu a stopka nasazuje úplně jinak než na fotkách - je tenčí a vtlačená do plodu. Nemůže jít o Thirriotovu?

f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 184.28 (?), 13.11.2009 11:17

Díky za snahu, ale ta Thirritiova to asi též nebude. Ta se má údajně sklízet od konce září do poloviny října a měla by mít na sluneční straně načervenalá líčka. Za posledních asi 10 let jsem měl vždy dočesáno koncem září, pořípadě nejpozději začátkem října a též jsem nikdy nezaregistroval červené líčko ani náznakem. Žádný plod hrušky již nemám (jedině oloupané a nakrájené v zavařovacích sklenicích nebo v kapalném stavu v demijonu), abych to mohl porovnávat s nějakými obrázky z pomologie hrušní. Zkusím se zaměřit na ty pupeny, borku ap. O tvaru koruny se mnoho hovořit nedá, neboť tehdy ještě žijící tchán, asi před těmi x lety, uřezal vrchní část koruny a též ji hodně omladil. Já jsem pak mnoho let, vždy ale až v předjaří, bojoval s v vlky.

Ještě jednou díky za názory a doufám, že přijdou ještě další a my to vyřešíme. 

host - 54.125 (?), 29.3.2010 15:38

:-) Kdo by se vozil s hruškama!!! Jelínek má přímo v Chile ovocný lihovar a dováží jen hruškovicový koncentrovaný destilát. Mimochodem fakt vynikající. :-)

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 29.3.2010 17:34

Co je to koncentrovaný destilát? Jak se koncentruje?

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika