hruškový semenáč nebo kdoule

host - 160.8 (?)
3.4.2008 18:07

Dobrý den,

Také zvažuji koupi hrušně a zdejší zahradník mi příliš neporadil.

Z těch nižších stromů má už jen hrušeň Wiliamsovu roubovanou na kdouli.

Proč je to horší? Kdoule je slabá podnož? Nebo by se snažila udělat kdoulové odnože?

A také ani nevím, co to je colt a co ptačnice. Ptačnice je asi ta planá hrušeň, že?

Díky za radu.

Jarča

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 111.10 (?), 23.3.2008 19:01, zobrazeno: 14977x

Hezký večer.Potřeboval bych poradit.Koupil jsem ve školce hrušni Boscova lahvice-podnož hruškový semenáč a Lukasovu -podnož kdoulon Amsdenova.Chtěl jsem obě na hr. semenáči, ale bylo mě řečeno, že Lukasova s plánětem špatně srůstá a proto je lepší kdoule.Co vy na to. Jak se tento rozdíl projeví /růst, plodnost, odolnost, životnost/.A ještě prosím, rozdíl colt-ptačnice. Mám Van a Kordii na coltu, chtěl jsem ptač. Colt je prý do zahrady lepší. Jak mě ty stromy tedy narostou?V čem jsou výhody a mínusy?  Děkuji moc za vaše odpovědi, jsem laik. Petr

host - 5.103 (?), 23.3.2008 21:20

Je to trochu jinak. Boscova s kdouloní špatně srůstá a proto byla na semenáči.

Odrůdy na slabších podnožích budou menší a při dodržení určitých pěstitelských zásad budou mít i větší specifickou plodnost a lepší dostupnost plodů. Co je lepší na zahradu si musí zvolit každý sám. Životnost a odolnost stromků na slabších podnožích bude také menší.

host - 160.8 (?), 3.4.2008 18:07

Dobrý den,

Také zvažuji koupi hrušně a zdejší zahradník mi příliš neporadil.

Z těch nižších stromů má už jen hrušeň Wiliamsovu roubovanou na kdouli.

Proč je to horší? Kdoule je slabá podnož? Nebo by se snažila udělat kdoulové odnože?

A také ani nevím, co to je colt a co ptačnice. Ptačnice je asi ta planá hrušeň, že?

Díky za radu.

Jarča

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 3.4.2008 20:29

Dobrý večer.Hrušeň na kdouloni by rostla velmi pomalu.Kdouloň mělce koření, stromek potřebuje většinou trvalou opěru a pravidelnou zálivku, pokud neprší.Na druhé straně, pokud máte v zahrádce kvalitní a humozní zem, stromek udělá jenom malou korunu.Já sám se přikláním spíše k brzdící vložce na semenáči,(potřebuje to případné hlubší vysvětlení) než ke kdouli.Pokud máte v zahradě horší půdu, stromek na kdouloni nekupujte.To co je kdoulová podnož pro hrušně, je Colt pro třešně.Tak jako hrušňový semenáč je vhodnější podnož pro hrušně, je podnož (semenáč plané třešně) ptačnice vhodnější pro třešně.Hezký večer.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 100.5 (?), 3.4.2008 21:32

Je to tak, jak píše pan Zavřel. Máte-li malou zahrádku v dobré poloze a s kvalitní půdou, pravidelně obdělávanou a hnojenou, nebojte se kdouloně pod hrušky ani Coltu či Gisely pod třešně.
   V horších podmínkách, vyšší poloze a zatravněné zahradě bych rovněž jednoznačně volil ptáčnici a semenáč.

host - 160.8 (?), 7.4.2008 19:18

Díky za rady, ještě si to raději promyslím.

Mějte se hezky           Jarča

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025