Hrusen vs. jalovec

Karel Sechovec - (39) - 211.16 (?) 
6.11.2016 20:29

Jalovec obecný rez hrušňovou nepřenáší.

Když se podíváte do větví třeba J.CH OLD GOLD který je hodně rozšířený tak jsou tam vidět ztloustlé větve od té rzi...

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.154 (?), 6.11.2016 21:02
"...jalovec obecný rez hrušňovou nepřenáší...". Je možné, že toto tvrdenie už neplatí. Prikladám fotku, na ktorej je na jalovci hrdza a autor fotky identifikoval strom ako Juniperus communis. Myslím že to je možné, tak ako napr. dochádza k "prelamovaniu" tzv. rezistencie niektorých odrôd jabloní voči chrastavitosti. Príroda je tiež vo vývoji a čo platilo včera dnes už nemusí. Čo sa týka Old Gold, ide o Juniperus pfitzeriana a tu o hostiteľstve hrdze nebolo a nie je pochýb. IH

host - 248.202 (?), 6.11.2016 23:54

Je to trošku jinak. Ony jalovce J.communis a J.nana mohou být mezihostiteli rzi, ale není to rez hrušňová (G.sabinae). Viz stránku.          Lída

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.130 (?), 7.11.2016 5:55
Zrejme máte pravdu, Gymnosporangium nie je len jedno a na tej fotke z môjho predch.príspevku je zrejme hrdzavka hlohová (prípadne iný druh, rozlíšenie medzi nimi je vraj možné len mikroskopicky). Takže som robil paniku predčasne :-) IH

host - 184.133 (?), 7.11.2016 8:31

Ohledně paniky: V sobotu šlo Hobby naší doby a v něm upoutávka na asijské hrušně. Známý mi volal, jestli jsem koukal (ne). Abych si to pustil, že už mu dva lidi volali, že zbytečně káceli jalovce. A opravdu, v komentáři jsou jako druhý hostitel jmenovány túje. Pokud lidé vykácejí ty "hřbitovní ploty", nebude to na škodu, ale pokud by to měly odnést ty roztomilé drobnůstky ve skalkách a trvalkových záhonech, bylo by to škoda... Už mám občas i nějaký ten oranžový flek i na listech asijských hrušní, ale třeba to také není "ta pravá" hrušňová. 

host - 248.202 (?), 7.11.2016 9:37

Že by hostitelem byly i tůje, nevěřím. Lidé si tůje, jalovce a cypřišky dost pletou, prostě to jsou jehličnany. A těmhle "odborným" pořadům moc nevěřím, pokud tam nemluví nějaký opravdu fundovaný odborník. Ale "hřbitovní ploty" také nemusím.                 Lída

host - 240.228 (?), 7.11.2016 11:03

Viděla jsem ten pořad a také jsem kroutila hlavou nad tím, že to vypustí do éteru a lidi tomu pak věříangry Ne, pán se zabýval jen nashi a koniferám rozhodně nerozumněl(já je ostatně také všechny neovládám, ale pak s tím nelezu do telky a nematu lidi) U nás zase jedna sousedka šířila, že za rez můžou olše u potokaangry A co je úsměvné..další soused na to odpověděl, že prý hliníkárna, 30km odtudwink

Jo a asijské hrušně na rez netrpí, tvrdil ten pěstitel. Konvalinka

host - 234.88 (?), 9.11.2016 16:04

Ako je to s ázijskými hruškami v oblastiach ktoré sú silne zamorené hrdzou hruškovou? Sú odolné na túto chorobu?     Jano

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 67.66 (?), 9.11.2016 21:45

Nejsou, ale trpí méně.

host - 248.131 (?), 20.5.2014 12:54

No, říkají, že už je promořená celá republika. Staré stromy napadení většinou přežijí, ale mladé chtějí před květem a po odkvětu postříkat. Loni jsem to nestihla a mé dvě malé hrušničky byly už v létě celé hnědé, bradavice i na větvičkách.  Letos jsem je stříkla a (zatím...) mají krásně zelené lístečky (abych to nezakřikla - ťuk ťuk...). Nejbližší "špatný" jalovec je od nich 40m  :-(((ne můj). V bližším okolí jsou jen comunnis a horizontalis, které nevadí.           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz