|
Hrušeň Clappova
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 85.27 (?), 25.8.2008 12:54
Je pravda, že hruškovice z Wiliamsek patří mezi nejvýš ceněné destiláty vůbec. Údajně (nemám to ověřené) tato odrůda předá do pálenky nejvíc typicky hruškového aromatu. Kvůli tomu mnozí výrobci hruškového kvasu shánějí (i kupují!) Wiliamsovy čáslavky, aby je přidali do sudů s kvasem, byť jen pár kg na bečku.
Na druhé straně ale tato odrůda je poměrně náročná na teplo, a slabě roste, takže vytváří poměrně malé koruny, Málokdo jich má proto tolik, aby to vydalo na celý kotel.
Postup, kterým připravuje kvas pan Gregorec, považuji za nejlepší - u hrušek jednoznačně.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 218.131 (?), 25.8.2008 19:25
Je to presne tak... Williamsova netvorí veľké koruny ale najviac ma mrzí že skoro starne v dreve. Tohoročná úroda je uspokojivá z troch vyzrelých 10 ročných stromov budem mať určite na kotol. Tá hrušková aróma je na nezaplatenie. Nepekne som bol oslovený zopárkrát neskúsenými, že akú arómu primiešavam do destilátu. Ževraj sa veľmi podobá kupenským hruškoviciam, ktorých chuť je postavená výlučne na hruš. aróme. Takú arómu v domácej pálenke neviem či dosiahne iná sorta hrušky ako Williamsova. (S inými nemám skúsenosti)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář (108) - 218.140 (?), 27.8.2008 12:03
Môže byť aj tam problém, nehádam sa . Poznáme čo je pravá dobrá domáca slivovica, ale keď mám dobrú hruškovicu z williamsoviek prikloním sa radšej k nej. Dovolím si povedať, že sa jej vyrovná. Aj môj otec, inak starší pán tvrdí, že keď má dobrú hruškovicu nnepotrebuje ani slivovicu.
Možno mi poradíte. Vyskytol sa mi problém s uskladňovaním hruškovice. Mal som 20 l demižón na povale riadne uzavretý. Otvoril som ho po siedmych a to nebola pálenky ale hnus to sa nedalo piť, tá chuť sa nedá popísaťoducho som to celé vylial preč. Ako keby bola pálená niekde v lavore na dvore.
Od tej doby sa bojím archivovať hruškovicu viac ako tých rokov... Furt sa dovtedy vypije. Niekto mi tvrdil. že som dal príliš veľa cukru ešte do kvasu... Stále dávam 2 kg do 120l suda takže neviem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 27.8.2008 14:01
Také to nechápu. Pokud byla pálenka původně dobrá, ležením se nemůže zkazit. Leda snad pokud by ten demižon nebo zátka byly něčím znečištěné (ale to snad nepřipadá v úvahu). Co je to povala? Půda? Nevím co by se stalo, pokud by byla pálenka dlouhodobě vystavená vysoké teplotě a slunečnímu záření...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
Pergoly: nápady a inspirace pro krásné venkovní prostory
Pergola je krajinný prvek, který musí být v souladu s venkovním designem a architekturou domu. Velik...
Venkovní kuchyně: inspirace pro perfektní letní vaření
Pokud máte to štěstí, že bydlíte v domě, nevynechávejte myšlenku na vybudování venkovní kuchyně. Vař...
Nápady na malé zahrady, které udělají velký dojem
Pokud jde o zahrady, ne vždy platí, že větší je lepší. Zvláště pokud si můžete prostor přizpůsobit p...
7 nejprodávanějších AKU sekaček na trávu v českých e-shopech
Jaro se blíží a s ním i čas, kdy naše zahrady vyžadují více péče. Pro mnohé z nás, kteří hledají efe...
8 zahradnických tipů pro krásnou a úspěšnou zahradu
Zahradničení může být terapeutickým způsobem, jak se zbavit stresu, strávit čas o samotě a kochat se...
|
|
|
|