Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Orientace řady V-Z nedoporučuji, zejména pak na Vysočině. Stromu nevadí mírné přistínění v době, kdy je světla nadbytek (tedy v poledne) ale značně mu chybí na začátku a konci dne. Proto se řady dělají co nejblíže orientaci S-J. (dále pak JJZ-SSV je vhodnější než JJV-SSZ a JZ-SV). Pokud tedy řadu nemůžete "otočit" bude vhodné mít výsadbu rozvolněnou tak, jako by se jednalo o sousední řady nebo solitery.

Také musíte počítat s tím, že v okrajové poloze jako je Vysočina se teplomilnější odrůdy budou chovat odlišně a místo bujných stromů mohou být živořícími mrňkami. Sázejte proto na střídačku stromy odrůd vhodných do okrajových poloh a odrůdy "prémiové". Pokud ty méně odolné nebudou prosperovat, doženou to ty odolné tím, že budou mít slabší vzájemnou konkurenci.

Asi bych se orientoval na jabloňové sadařství a k nim sehnal aromatické druhy hrušní, kterými se ovoní kvas. Zrovna minulý měsíc jsem od kolegy ze slovenska získal 3 rouby z hrušky, kterou na tento účel u nich používají. Nemá prý odrůdové jméno, má drobné plody ale velmi aromatické takže se buď suší vcelku a mele na prachrandu a nebo se podrcená dává do vylisovaného jablečného moštu.

SfK.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika