Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ovocnáři se učí, že jádrové ovoce po sklizni může ještě zesládnout rozkladem škrobů na jednodušší (zkvasitelné a na chuť sladké) cukry. Ale v měřitelných hodnotách je tento posun poměrně malý. Navíc je kompenzován dýcháním plodů, kdy se cukry naopak odbourávají. Výrazné chuťové zesládnutí plodů je způsobeno převážně odbouráním kyselin. O této skutečnosti  se můžeme přesvědčit, když změříme moštoměrem sladkost vylisovaných plodů těsně po sklizni a dalších po uležení. K všeobecnému překvapení není rozdíl nebo dokonce víc cukru mají ty čerstvé kyselé plody.
   Problém sladkosti plodů asi není zásadní. Cukry lze koneckonců do kvasu přidat a mnozí to zhusta dělají. U hrušek se k tomu přiznám i já, jinak zavilý nepřítel doslazování kvasů. Jde o tu příchuť a aroma ovoce. A ta je u řady odrůd hrušek v optimální zralosti opravdu výrazně větší než v tvrdém stavu. A platí to nejen pro hrušky, ale i meruňky a některé sorty jablek (Grávštýnské, Čistecké, Melba, Fantazia). Ovšem ani přezrání není ideální neboť část těkavých látek z ovoce vyprchá. Zní to blbě, ale u stolních hrušek je nejlepší plody otrhat, počkat jak dojdou do té pravé zralosti a připravit kvas. U drobnoplodých odrůd třepaných či sbíraných pod vysokými stromy to samosebou nejde.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika