Jakou houbu na zničení pařezu ořešáku?



host - 126.122 (?) 
31.3.2010 23:47, zobrazeno: 12772x
Dobrý den, vím, že se to všechno řeší dokola, že na netu je spousta návodů, ale popravdě, nějak z toho nejsem pořád moudrá, a tak vás raději prosím o názory: - máme pařez ořešáku, který jsme káceli před 2 měsíci; - cca 1 m vysoký, průměr 80 cm; - na slunném místě; - chtěla bych ho zlikvidovat pomocí hub. Otázka: - je zkáza pařezu vůbec reálná (místo, velikost)? - bylo by vhodné pařez snížit? - které houby by byly vhodné? Hlíva nebo Shiitake? U Shiitake se píše, že vhodná je, ale prý je náročná na pěstování... hlíva by snad byla bezproblémovější, ale zase nemá ráda slunná místa? - jaký byste doporučili způsob? Kolíčky nebo zrnitou sadbu? - udělat otvory (je možné je udělat po celé ploše pařezu?) nebo odříznout, naočkovat a přikrýt? - kdy byste tento pařez očkovali? Uf :)...Díky moc! katka
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 1.4.2010 0:52

Rozumnou radu, jaké houby na pařez a jak pěstovat, přenechám raději fundovanějším. Též se to tu však již mnohokrát přetřásalo.  Reaguji proto, že mě by bylo líto nechat  hnít půl kubíku dřeva na zahradě. Myslím, že by ty hlívy rostly i na přízemním pařezu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vrana1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 18.164 (?), 8.4.2010 12:18

já bych ho nechal tak vysoký jak je a zkusil bych navrtat ho a dát do něj kousky sírovce žlutého z lesa.Z toho jsou výborné řízky, chutná to jako řízky z telecího.Plodnice pak váží i 10 kg.Zaléval bych to.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Matušková - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (107) - 127.231 (?), 29.4.2010 8:20
Já bych to viděla na hlívu ústřičnou, budu jí nyní také očkovat. Shiitake je problematické na přezimování /tedy silnější mrazy/, ale hlíva je fajn, prorustání netrvá tak dlouho a sklízíte pak několik let. Sadba vyjde na nějakých 100kč, lepší je zrnitá, nahoře se okřízne kruh, dá se slabá vrstva sadby, přikryje odřízlým kusem, přitluče hřebíky... nebo se udělají zářezy po stranách a tam se sadba umístí a zatře parafínem... Ale při každé koupi dostanete i návod!!!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 152.6 (?), 20.9.2012 16:29

Mám stejný problém, až na to, že pařez je ve stínu.V květnu jsem naočkoval podhoubí do vyvrtaných otvorů a taky navrch, pod prkýnko a celý ten výtvor jsem obalil smršťovací folií, protože vloni mně sadbu vyzobali zz zbatku jabloně ptáčci-asi datel.Občas jsem to i polil vodou.Nic se ale neděje, nikde nic neroste, jen sem tam se ořešák snaží znovu obrazit.Teď, na konci září to asi rozbalím a nechám zbytek přírodě.Ono asi nic jiného nezbývá.A na jaře uvidíme...

Přivítal bych názor znalců, ale i těch, kdo se o něco podobného pokusili... S díky Evžen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?), 20.9.2012 22:01
No nevím jestli je naočkování hub do pařezu vhodná metoda k jeho zničení. Kdysi jsme měli na zahradě obří pařez nějakého ovocného stromu, už nevím jakého, který byl vždy na podzim obrostlý václavkami po dobu minimálně 15 let bez toho, že by se nějak viditelně rozpadal. Poté byl pařez odstraněný při nějaké stavební činnosti na zahradě, jinak by tam ty václavky rostly možná dodnes a pařez by tam byl možná taky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika