Jak naředit koňský hnůj?

host - 47.145 (?)
5.4.2010 18:45

Koně byly ustájeny na podestýlce ze slámy a nebo z pilin? Pokud ze slámy, budete to muset nějak přecedit. Nejsem si jistý, jak bude směs ochotna kvasit. Slepičince jsou hodně vysoký dusíkatý koncetrát a obvykle hodně bohaté na všemožné mikroorganismy a naopak jsou velmi chudé na nestravitelné látky tedy hlušinu. Koňský hnůj je podle mě škoda kvasit. Nálev nedosáhne takové kvality jako slepičí. Koňský hnůj je super do pařeniště -  "hřeje".

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Amálie - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (95) - 1.132 (?), 5.4.2010 16:05, zobrazeno: 8758x

Dobrý den,

na zahradě mám kopku koňského hnoje, ze kterého bych si chtěla udělat v sudu nálev a ten potom přidávat při zalévání do konví. Nevíte, prosím někdo, v jakém poměru s vodou bych měla hnůj spojit?

Předem děkuji za odpovědi.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 5.4.2010 16:14

Nálev dělám jen ze slepičinců. Ty míchám 1:1 s vodou a po vykvašení tuto hmotu rozředím 1:10 na zalévání. S nálevem z koňského hnoje zkušenosti nemám, ale poměry se nejspíš příáliš lišit nebudou.  Otázkou je, kolik je v něm slámy.

host - 47.145 (?), 5.4.2010 18:45

Koně byly ustájeny na podestýlce ze slámy a nebo z pilin? Pokud ze slámy, budete to muset nějak přecedit. Nejsem si jistý, jak bude směs ochotna kvasit. Slepičince jsou hodně vysoký dusíkatý koncetrát a obvykle hodně bohaté na všemožné mikroorganismy a naopak jsou velmi chudé na nestravitelné látky tedy hlušinu. Koňský hnůj je podle mě škoda kvasit. Nálev nedosáhne takové kvality jako slepičí. Koňský hnůj je super do pařeniště -  "hřeje".

Amálie - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (95) - 1.132 (?), 5.4.2010 19:17

Děkuji Vám za cenné rady. O slepičincích budu přemýšlet a koňský hnůj zkusím naředit v poměru 1:1. Slámu poté přecedím.

Hezký zbytek dne přeje

Amálie

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty