Samozřejmě existují některé látky, které se dokáží v těle kumulovat, nicméně u nyní povolených aditiv je takové riziko minimální.
Mezi laickou veřejností existují podivné názory na kumulaci "toxických" látek v organismu a šarlatáni jí následně prodají nejrůznější očišťující kůry... Ale organismus má úžasnou v lastnost udržovat tzv. vnitřní prostředí co se týče vody, minerálů a dalších látek v neuvěřitelně úzkém rozmezí.
Kumulativní intoxikace člověka potkají nejčastěji při pracovní expozici a nedodržení zásad bezpečnosti práce, dříve často při práci s některými insekticidy a herbicidy.
Treagikomické je, že některé tyto cizorodé látky se postupně ukládaly v lidském tuku a škodily danému jedinci jen minimálně, nebo vůbec. Prostě byly uskladněné, ale stačilo, aby se postižený rozhodl, že náhle zhubne, chemikálie se vyplavily v nadbytku do organismu a bylo zle..
Ale jak opakuji, mám raději čerstvé potraviny, jsou prostě chutnější, nicméně Ečka naleznete v mnoha potravinách prostě proto, že mnohé prodlužují životnost potraviny a chovají se jako stabilizační látky. Ale je zbytečné se jich fanaticky obávat. Rizika jsou jinde.