Jak zasadit mandloně - polokmeny?

host - 116.7 (?)
5.11.2009 8:29

Promiňte, nestihla jsem se výše podepsat - díky Helena

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 116.7 (?), 5.11.2009 8:20, zobrazeno: 5820x

jak zasadit mandloně - polokmeny. Co mám dát do výsadbové jámy ke kořenům, nebo stačí kořeny zasypat kompostem? Asi mám hned i obalit kmínky proti mrazu, ne? Mandloně jsem dostala, radši je zasadím hned a nebudu je krechtovat do jara, nemám pro to příliš dobré podmínky. Zahrada je v 273 mn, budou vysazeny ve svahu orientovaném na jz.

host - 116.7 (?), 5.11.2009 8:29

Promiňte, nestihla jsem se výše podepsat - díky Helena

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 5.11.2009 10:03

Podpis není to hlavní. Mandloně jsem nevysazoval, ale myslím si, že platí podobná pravidla jako pro broskvoně.  Zeminu v jámě vylepšete podle toho, jak kvalitní a odpočatá je ta původní. Přídavkem kompostu určitě nic nepokazíte. Ale nedávejte jej ke kořenům čistý, ale promíchejte jej s vykopanou nebo vyměněnou zeminou, případně pískem.
   Já osobně bych stromky zakrechtoval a vysadil až na jaře, ale o tom tu byla dlouhá diskuze. Na podzim jedině tehdy, máte-li možnost přes zimu zalévat.

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 66.105 (?), 7.11.2009 14:52

Taky bych je přesazoval asi až na jaře. Pokud je zasadíte teď, tak snad nezmrznou ani neuschnou, když na ně dáte pozor. V otázce zeminy-kompostu je jeden veliký problém. Mandloňové nebo broskvomandloňové kořeny (podnože) vyžadují více vápna v zemině. Broskvoňové podnože zase nadbytek vápna nemají rády.  Vy máte semenáčky nebo jsou naočkované? A když, tak na čem? (Asi zbytečná otázka, pokud už jsou v zemi).

host - 116.7 (?), 9.11.2009 8:03

Dobrý den,

velmi děkuji za reakce - stromky jsou již opravdu zasazené, a sice na místě, kde je půda se zásaditou reakcí. Je to poloha chráněná terénním převisem před východním větrem, který u nás převažuje, částečně chráněném i od severu. Je to asi 15 m od domu, takže je budu moci zalévat, pokud bude potřeba. Jsou to uznané odrůdy, a sice Sladkoplodá krajová, Zora a Vama. Budu je hýčkat, aby se jim u nás líbilo. Do jámy jsem nakonec přidala jen na jemné kořínky pěkný kompost, jinak jsem vrátila zpět vykopanou zeminu. Přeju pěkný den, Helena

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz