Jak zasadit mandloně - polokmeny?

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 66.105 (?)
7.11.2009 14:52

Taky bych je přesazoval asi až na jaře. Pokud je zasadíte teď, tak snad nezmrznou ani neuschnou, když na ně dáte pozor. V otázce zeminy-kompostu je jeden veliký problém. Mandloňové nebo broskvomandloňové kořeny (podnože) vyžadují více vápna v zemině. Broskvoňové podnože zase nadbytek vápna nemají rády.  Vy máte semenáčky nebo jsou naočkované? A když, tak na čem? (Asi zbytečná otázka, pokud už jsou v zemi).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 116.7 (?), 5.11.2009 8:20, zobrazeno: 5844x

jak zasadit mandloně - polokmeny. Co mám dát do výsadbové jámy ke kořenům, nebo stačí kořeny zasypat kompostem? Asi mám hned i obalit kmínky proti mrazu, ne? Mandloně jsem dostala, radši je zasadím hned a nebudu je krechtovat do jara, nemám pro to příliš dobré podmínky. Zahrada je v 273 mn, budou vysazeny ve svahu orientovaném na jz.

host - 116.7 (?), 5.11.2009 8:29

Promiňte, nestihla jsem se výše podepsat - díky Helena

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 5.11.2009 10:03

Podpis není to hlavní. Mandloně jsem nevysazoval, ale myslím si, že platí podobná pravidla jako pro broskvoně.  Zeminu v jámě vylepšete podle toho, jak kvalitní a odpočatá je ta původní. Přídavkem kompostu určitě nic nepokazíte. Ale nedávejte jej ke kořenům čistý, ale promíchejte jej s vykopanou nebo vyměněnou zeminou, případně pískem.
   Já osobně bych stromky zakrechtoval a vysadil až na jaře, ale o tom tu byla dlouhá diskuze. Na podzim jedině tehdy, máte-li možnost přes zimu zalévat.

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 66.105 (?), 7.11.2009 14:52

Taky bych je přesazoval asi až na jaře. Pokud je zasadíte teď, tak snad nezmrznou ani neuschnou, když na ně dáte pozor. V otázce zeminy-kompostu je jeden veliký problém. Mandloňové nebo broskvomandloňové kořeny (podnože) vyžadují více vápna v zemině. Broskvoňové podnože zase nadbytek vápna nemají rády.  Vy máte semenáčky nebo jsou naočkované? A když, tak na čem? (Asi zbytečná otázka, pokud už jsou v zemi).

host - 116.7 (?), 9.11.2009 8:03

Dobrý den,

velmi děkuji za reakce - stromky jsou již opravdu zasazené, a sice na místě, kde je půda se zásaditou reakcí. Je to poloha chráněná terénním převisem před východním větrem, který u nás převažuje, částečně chráněném i od severu. Je to asi 15 m od domu, takže je budu moci zalévat, pokud bude potřeba. Jsou to uznané odrůdy, a sice Sladkoplodá krajová, Zora a Vama. Budu je hýčkat, aby se jim u nás líbilo. Do jámy jsem nakonec přidala jen na jemné kořínky pěkný kompost, jinak jsem vrátila zpět vykopanou zeminu. Přeju pěkný den, Helena

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz