Co vydrzi zimovani v uplne tme?

host - 83.29 (?)
27.6.2015 23:22

Já zimuju ve sklepě čajovník a vše je ok. Jediné na co musím dát pozor jsou květy, které opadávají na listy, a ty ve vysoké vlhkosti zahnívají a tím poškozují listy. Dříve jsem se snažil čajovník přes zimu uchovat na světle ale při teplotě nějakých 18°C - chladnější místo jsem neměl -  mě rostlina vždy začala schnout a po třech letech odešla uplně. Až pak mně v jednom zahradnictví poradili sklep a od té doby je vše ok.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 48.6 (?), 26.6.2015 17:41, zobrazeno: 5658x

Zdravim vsechny, prosim poradte.

Chtela bych obsadit vydlazdeny dvur nejakou zeleni, tedy necim v kvetinacich.

NECHCI jehlicnany, zbyva tedy v podstate jen neco, co bude pres leto venku, a na zimu zazimuju. Idealni misto pro zimovani klidne vetsich rostlin bybylo ve sklepe, kde je uplna tma, odvetravani je ok, ale proste tam opravdu nepronikne ani paprsek, a prisvecovat nechci.

Je neco, co by vydrzelo par mesicu v uplne tme? Na plodech nesejde, jde mi hlavne o okrasnou funkci.

Mozna bananovnik? Fikovnik? Nejaka palma? Nebo...??

Napada vas neco?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 26.6.2015 18:07

Jiřinky, kana, kala, .... hlízy v zimě nepotřebují světlo.

host - 48.6 (?), 26.6.2015 18:29

A neco vetsiho?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 26.6.2015 20:58

Jiřinky snadno dorostou do 150 cm a Cana i do 2 m...

Slona by jste nechtěla? Taky můžete mít v nádobách bambus co je mrazuvzdorný a do sklepa na zimu nemusí (taky jak tam dostat 3,2 m vysoký trs a truhlík k tomu. Bez zálivky a ve tmě taky vydrží agave, ale to je po několik let malé.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 236.225 (?), 27.6.2015 9:36

Už asi deset let zimuji ve sklepě oleandr. Je v úplné tmě nějakých 5-6 měsíců. Zatím to vždycky přežil. Obvylke pouze částečně zplesnivějí založená květenství na koncích větviček.

U fíkovníku by to nejspíš taky neměl být problém.

Agáve jsem také jednou zkoušel. Neosvědčilo se to: plíseň, skvrnitost listů... (Možná, že kdyby bylo dlouhodobě před uložením do sklepa mořeno suchem, aby vyzrálo a co nejvíce ztratilo vody, že by to také přežilo.

Když tak o tom dále přemýšlím, mohla by to vydržet třeba bougainvillea.

A už dříve zmíněným bambusům bych taky celkem věřil; (naopak: zimovat je v květináči venku by podle mého názoru bylo pro ně více než riskantní).

Trochu podobné podmínky zimování by mohly být v tzv. tranšejích. (Zkuste si vyhledat tento pojem).

Ještě dodám, že v Lednici (pokud vím) zimují palmy v suterénním prostoru (pro mechanizaci) s minimálním prosvětlením světlíky pod terasou u palmového skleníku.

Josef.

Josef.

host - 48.6 (?), 27.6.2015 12:45

Dekuju :-)

Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 73.186 (?), 27.6.2015 20:59

Fíkovník bez problémů, pokud je teplota kolem 5 st, nad 10 začíná růst. Oleandu tma moc nesvědčí, stejně všemu, co neshazuje listy.

host - 83.29 (?), 27.6.2015 23:22

Já zimuju ve sklepě čajovník a vše je ok. Jediné na co musím dát pozor jsou květy, které opadávají na listy, a ty ve vysoké vlhkosti zahnívají a tím poškozují listy. Dříve jsem se snažil čajovník přes zimu uchovat na světle ale při teplotě nějakých 18°C - chladnější místo jsem neměl -  mě rostlina vždy začala schnout a po třech letech odešla uplně. Až pak mně v jednom zahradnictví poradili sklep a od té doby je vše ok.

host - 248.111 (?), 28.6.2015 0:06

Kamarádka zimuje ve sklepě bez oken rozmarýn, na chodbě jí zimu nepřežil.  Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty