Roční kohout padá do sedu, nohy ho neunesou



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 12.120 (?) 
22.6.2016 22:28, zobrazeno: 66836x

roční kohoutek začal padat, nohy ho neunesou, nadváhu nemá, je vitální, žere dobře, ale nemůže na nohy, má na nich skvrny, od čeho to může být a co s tím, ještě trochu chodí, ale nevylétne už na bidýlko a když chce něco sezobnout padne do sedu, nožky má před sebou, těžko se zvedá už pár dní

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 208.253 (?), 23.6.2016 0:42

Jaké skvrnky má na pařátkách? Nejsou to spíš krusty a bílé fleky? Pokud ano, tak by šlo o vápenku, což onemocnění - napadení parazitem, které se u drůbeže celkem často objevuje, zejména v nevyhovujících podmínkáchsad

Je to bolestivé, trvá to poměrně dlouho, ale nakonec vede často ke smrti. Nicméně řešení vápenky je až triviálně jednoduché. Do kbelíku nalít rostlinný olej a každý den, alespoň jednou, lépe dvakrát kohoutka do toho kyblíku postavit, aby měl pařátky celé namočené, chvilku ho tam držet a pak pustit. Parazit se udusí a krusty postupně samovolně odpadnou. Opakuje se denně po dobu cca 14 - 30 dnů.

Samozřejmostí je důkladná desinfekce všech částí kurníku a všeho souvisejícího.

S jiným onemocněním týkajícího se pařátků u drůbeže jsem se nesetkala, takže jestli jde o něco jiného nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 23.6.2016 11:21

Podle info to opravdu ukazuje na vápenku, jestli je uvedený věk ptáčka skutečný, tak je v chovu pěknej čurbesangry-většinou to trvá dýl. Malá omluva by byla, pokud je chovatel absolut novic, pokud se kohout do chovu dostal už zaprasen bez okatých známek choroby... Paní Veselka navrhla postup, který je vhodný, leč může vykonavatele odradit-málo času... a spousta jiných věcí-nejdůležitějších na Světě-Brexit atdcrying. Já tu náročnost zmírním-zkuste alespoň jedenkrát- důkladně namočit silnější vrstvu gázy nebo obvazu v běžném kuchyňském rostlinném oleji a omotejte toto kolem každého běháku zvlášť, pevněji uvažte-na dva až tři suky-bez mašličky. Prsty nechejte volně! Jen je shora pocákejte-polejte. A proveďte co nejdříve co nejpečlivější úklid chovných prostor-nebo jděte od tohofrown. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 208.253 (?), 23.6.2016 12:53

Můj drahý S.P.Ch nechci se Vás nijak dotknout, ale namočit a podržet kohouta v kbelíku mě osobně zabere zhruba 3 minuty. Váš postup minimálně totéž.

Já náštěstí v našem chovu vápenku neměla, ale setkala jsem se s ní bohužel jinde a právě, že mazání bylo pro chovatele delší a také řešil, že vyplácá hodně oleje, tak jsem mu ukázala postup s kbelíkem a pak to šlo. Jinak omotat pařátky gázou je taky dobré a účinné.

Viděla jsem už vápenky hodně, což je vážně smutný na to, že to má tak snadné řešení. Jeden kohoutek takhle protrpěl několik měsíců a když jsem ho viděla byl už ve stavu kdy vůbec netuším kde vzal sílu vstát. Sotva lez, prosila jsem majitele, ať ho zabijí, protože už mu zjevně nebylo pomoci a to jo, zítra, o víkendu. Zkrátka teď nemáme náladu. Tak aspoň dostával tajně olejové koupele. Nicméně už byl tak zdevastovaný, i když pařátky začali vypadat lépe, že to jinak než smrtí skončit nemohlo... a trvalo to ještě několik dnů než to vzdalsad.

Jiná paní chovatelka na moji informaci, že její slepice mají vápenku a je nutné to řešit, řekla... no to už mají dlouho, já se ptala veterináře a ten mi říkal, že to je normální. Nechápu jaký veterinář tohle mohl říct, ale nemám důvod pochybovat o tom, že se to opravdu stalo.

Zkrátka, nikoho neomlouvám, přijít k vápence není zase tak jednoduché, na druhé straně vítám to, že tazatel projevil zájem a ptá se, čili podle mě se to snaží řešit a těžko říct.. kohoutek si to třeba mohl i přinést.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 12.120 (?), 23.6.2016 21:57

Moc děkuji za cenné rady :-) vyzkoušíme to s tím olejem, nikdy jsme ještě kohoutka neměli, ani jsme ho nezamýšleli, vyklubal se nám z údajné slepičky, pak jsme si ho ale oblíbili, jeho kokrhání nás vrací do dětských dob, kdy bylo kohoutů slyšet více, nyní máme jediného v obci :-). Vápenku naše slepičky nikdy neměli, zkušenosti s ní nemám. Tento kohoutek má horší tu levou nohu, jako by jí měl slabší, více se mu podlamuje. Máme u něho jen 3 stejně staré tj. roční slepičky, před 14 dny uhynula jediná stará slepička, kterou jsme měli z předchozího chovu, bylo jí už asi 6 let, s těmi mladými omládla, ale jen na třičtvrtě roku, myslím, že uhynula stářím. Ještě je zajímavé, že kohoutek asi před měsícem přestal kokrhat, to ještě nepadal a teď jak padá, tak už zase asi týden kokrhá, vůbec tomu nerozumím. Je moc hodný, slepičky mu skoro všechno sežerou, on jim to dobrovolně nechává.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 208.253 (?), 24.6.2016 9:41

Není zač. Hlavně, aby to kohoutkovi pomohlo. I když to vidím na tu vápenku, tak může jít i o jiný problém, v každém případě olej neublíží. Vyberte si, co se Vám bude vyhovovat, ať už kbelík nebo omotání gázou, oboje má své výhody. V každém případě nezapomeňte na důkladnou desinfekci nejen kurníku, ale i vybavení, všech škvírek atd..

Budu ráda, když dáte vědět, jak se situace vyvíjí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 12.120 (?), 25.6.2016 22:51

byla jsem v práci na dvou dvanáctkách, o kohoutka se starali děti, prý žral v sedě, ale podařilo se mu i skočit na slepičku, pak ale zase spadl... tak ho zítra budu pozorovat a léčit, určitě dám vědět, jak nastane nějaká změna :-) ještě jednou díky 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 12.120 (?), 26.6.2016 11:41

zasílám fotky, jestli byste to podle nich nepoznali, zezadu mi připadá jako by měl na nožkách plíseň


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 12.120 (?), 26.6.2016 11:44

je pěknej, oko má vitální, je čilý, jen ty nohy..


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 228.58 (?), 17.10.2019 19:34

Jsou na to mazání od veterináře, ale rada chovatele zkušeného ne mě byla namočit prostě pařátky do nafty. Učinek je velice rychlý kohoutkovi to neublíží, a pro parazity je to toxické. Vápená slupka jde teměř ihned dolů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13.6.2024
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika