Krmení
|
|
|
|
|
 |
 |
|
vesnice - (10) - 130.6 (?), 4.8.2016 15:05, zobrazeno: 36889x
Jsem začátečník a potřebuji poradit, jak mám krmit kuřice a slepice z velkochovu. Mám 8 kuřic, kterým je 5 měsíců a 5 slepiček z velkochovu. Z toho mi teď po dvou měsících 1 slepička z velkochovu uhynula - byl to nejmenší a nejslabší kus. Ostatní kuřice jsou v pořádku a slepice z velkochovu již pěkně obrůstají a jsou čilé. Nevím ale, jak je mám správně krmit.
Mají velký travnatý výběh cca 300 m2. Vodu mají denně čerstvou.
Ráno dostávají granule pro nosnice + kelímek pšenice, mají vápenný grit, roztlučené skořápky a plastin - o to ale moc zájem nemají. Navečer jim znovu přisypávám pšenici, pokud mají krmítka prázdná. Někdy jim dávám kousky melounu, rybízu, okurky, zbylou uvařenou rýži s mrkví, celerem, pokud zbydou, tak brambory, 2x do týdne dostanou namočený chleba a rohlíky. Někdy také kefír nebo podmáslí. Občas dostanou rozdrcené kosti z králíka, kuřete nebo vepřové kosti.
Nechtěla bych, aby byly tučné a tak potřebuji poradit, kde dělám případnou chybu a kolik jim a co dávat ráno a večer.
Jsou to takové moje holky a mám radost, když se jim daří dobře.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 154.50 (?), 4.8.2016 15:15
No, to se holky u Vás mají dobře. Myslím že jim dopřáváte až moc. Pokud mají dostatečně velký výběh což si myslím že 300 m2 je tak je stačí krmit 1 x denně, sami si nahrabou, najdou broučky a žížaly. Já mám celkem 15 slepic, vyřazených ze slepičárny dostávají 1x denně večer kelímek od Ramy krmné směsi a kelímek pšenice. Vodu mají k dispozici a výběh cca 600 m2. Se snáškou vajec jsem spokojená, denně seberu 9- 11 vajec, na to že jsou to slepice na konci snášky si myslím že docela dobré.
Hezký den
Petra
|
|
 |
|
 |
 |
|
vesnice - (10) - 130.6 (?), 4.8.2016 15:22
Takže takhle krmit nemám? Ztuční? Mám jim dávat pouze ráno nebo spíš až navečer?Snášeli mě 8-10 vajec, předevčírem pouze 6, včera 7 a dnes 8. Slepičky a kuřice mám od poloviny letošního května.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 4.8.2016 15:39
Snaha, krmivo, napájení, výběh...-výborně, jen tak dál! Lepší je pestrost a mírný přebytek, než kondici, zdraví podrážející a stres, rozbroje působící hlad ! O vitaminové doplňky nejeví zvířátko zájem, pokud je jiná strava hodnotná, nebo z důvodu neatraktivnosti podávání, nabízení nevhodnou formou-práškové je dobré zakomponovat do vlhké míchanice. Jak dlouho-krátce tento chov vedete? Výběh je osetý-porostlý jednodruhovou trávou, směskou, jetelem...? Je rovinatý, svahovitý...? Plné slunce, polostín...? Keře, stromy? Ovocné, okrasné, jedovaté? Které ze slepiček a jak nesou? Mezi sebou a s jinými tvory se snesou ?Držíte si je jen pro vajíčka?...SPCH
|
|
 |
|
 |
 |
|
vesnice - (10) - 130.6 (?), 4.8.2016 16:21
Chov mám teprve od letošní poloviny května, výběh je prorostlý směskou, je rovinatý, plné slunce, keře a stromy nejsou. Nesou kuřice, slepičky z velkochovu snášely asi 14 dní od dovozu z velkochovu - asi jim ještě dobíhal cyklus. Trvalo jim chvilku, než se naučily chodit, hrabat atd. Teď ale nese občas nějaká. Je pravda, že tak cca1x týdně najdu ráno pod hřadem vejce, které nemá tvrdou skořápku, má ji jakoby gumovou, tak nevím, jestli bude snášet nějaká kuřice nebo slepička z velkochovu. Tento týden to bylo už 3x. Ze začátku měly navrch kuřice, teď už jsou všechny pohromadě a bez problému. Slepice jsem si pořídila kvůli vajíčkům, ale taky proto, abych dala pár slepičkám z velkochovu šanci na lepší život. U nás budou umírat pouze stářím, žádné zvíře nezabíjíme.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 4.8.2016 17:00
Vejce bez skořápky je téměř bez vyjímky záležitost starších kousků. Může to být problém-většina slepic se požárovitě naučí konzumovat nejen tato nedokonalá vajíčka, ale i ta, kvůli nimž je většina lidí opatruje ! Prevencí je-k tomu co už svým ptačím kamarádům poskytujete-např.vhodné ubytování-rozměrově, světelně, tepelně, vzdušně, funkčně odpovídající- počtem, umístěním, velikostí vyhovující snášková hnízda, hředy, stelivo, podpora dobrého zdr. stavu... . Nechci být špatným prorokem, ale myslím si že postupem času, při držení se Vaší myšlenky-že u Vás budou umírat pouze stářím, se počet sbíraných vajec bude limitně blížit nule a místo věkem budou ptáčci odcházet na věčnost spíše v důsledku různých chorob . Vaše volba... SPCH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 4.8.2016 17:02
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 130.6 (?), 4.8.2016 23:18
Ubytování mají velmi dobré - kurník spojený s prostornou stájí, v kurníku 4 snášková hnízda, ve stáji 3 hnízda - oboje velikostně prostorné, hřady mají 4, stelivo sláma, seno a piliny - každý den čisté. Nedokonalá vajíčka nekonzumují, jenom je např. najdu ráno pod hřadem nebo příp. v kukani, ale není to pravidlem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 197.12 (?), 5.8.2016 10:17
Můj osobní názor je, že krmíte dobře a jak píše S.P.Ch. lépe pestrost a přebytek než krmit nedostatečně.
Viděla bych akorát pár možností, řekněme ke zlepšení nebo prostě k zayšlení a to... jestli jsem to správně pochopila, tak jim vše dáváte zvlášť? Tedy myslím např. skořápky, vitaminové doplňky atp.?
Ony si slepice i tak vyhrabávají z jídla to, co jim nejvíc jede. Jsou to někdy potvory , ale když mají např. plastin dobře promíchaný se směsí, tak ho prostě sežerou víc než samostatně.
Nicméně stojí i za úvahu popřemýšlet o tom, jaký je celkový poměr jejich krmiva a zda např. ty vitamínové přípravky nejsou již nadbytečné. Tedy kolik např. zbaští té směsi oproti dalšímu, protože směsi v různých množstvích již vitamíny a minerální látky obsahují.
Rovněž jde také o celkový stav slepic, tedy např. zda mají či nemají průjem (pozná se podle ulepeného peří na zadeli). Podílí se na něm např. nedostatek gritu, nadbytek příliš tekuté stravy jako třeba meloun apod.. Pokud průjem nemají, je to v pořádku.
Mimo to, jde také o to, z jakých podmínek jsou slepice z velkochovu. My máme slípky z halového chovu a poměrně dobře a rychle se aklimatizovali, ale viděla jsem holky z klecovýc chovů, kterým to trvalo mnohem déle, samozřejmě některým ne. Ovšem celkově je na tohle třeba také brát ohled, protože ve velkochovech jim vytvářejí umělé cykly, před vyřazením je doslova ždímají z jejich vlastních zdrojů atp., takže dostat se znovu do kondice a tedy nejen obrůst peřím,, ale i znovu rozběhnout správně ten jejich perfektní systém, může prostě trvat delší dobu.
Osobně krmím poměrně podobným způsobem, navíc tedy přidávám syrová vejce, protože vynikajícím zdrojem živin a minerálů. V době aklimatizace jsem syrová vejce dávala ve zvýšeném množství a pravidelně. Mnozí chovatelé se tomu brání, protože prý, když slepice ochutná syrové vejce, bude je vyžírat sama od sebe. Je to však naprostý nesmysl, to dělají slepice pouze tehdy, pokud nemají dostatek živin, případně se dlouhodobě nudí. Ještě nikdy se mi za ta, dnes už léta, nestalo, že by mi slepice sežrala sama od sebe dobré vejce. Pouze vyčistí hnízdo, pokud je vejce porušené. A to poslední dobou nemám tolik času, takže sbírám vejce často ob den.
To, že snáší méně vajec, může být i jen dojem, protože slepice jsou velmi vynalézavé v nacházení úkrytů ke snášení.
Mimo to, 5 měsíců, to je 20 týdnů a slepice, resp. kuřice obvykle dorůstají k dospělosti po 21 týdnu u hybridů, u čistokrevných plemen i mnohem déle. Předpokládám, že máte hybridy, takže když se to tak vezme, měli by mít spíš ještě čas. Čím déle dorostou k dospělosti, tím lépe. To se samozřejmě ovlivňuje zejména krmením.
Pak je tu ještě jedna věc, jestli jsem to správně pochopila, tak výběh je prostý keřů a stromů. To není pro slepice moc vhodné, protože nemají kam se schovat na odpočinek, popelit se pod keři apod..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 130.6 (?), 6.9.2016 22:10
Skořápky, grit jim dávám zvlášť a do míchanice jím dávám tak 1x týdně plastin. Teď dávám 1x za 2 dny dva kelímky od kefíru směs pro nosnice a každý den pšenici. Každý den jim něco odpoledne hodím do výběhu (okurku, rajče, cuketu, někdy zbytek melouna, listy z červené řepy a někdy míchanici z tvarohu - Cottage - kefíru a buď s namočeným chlebem, rohlíkem atd. co zbyde. Dostávají také nadrcené kosti, když nám zbydou od oběda. Mám 8 hybridů a ty z velkochovu byli z klecových chovů. Jenom jedna se mi z toho nedostala a po dvou měsících mi umřela. Ostatní jsou již opeřené a v pořádku. Průjem nemají. Ve výběhu ale bohužel nemají keř ani strom, ale mají udělanou vedle kurníku takovou boudičku, kde mají další krmítko a pitnou vodu. Tam se můžou schovat.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|