Žloutnutí listů jahodníku, maliníku

host - 122.15 (?)
19.5.2010 21:10

Škoda, že nikdo s problémem nemá zkušenosti. Se žloutnutím "bojuji" asi 5let, bez dobrého výsledku. Letos prvně mi začíná též žloutnout maliník. Budu ráda, když se ozve úspěšný rádce s radou. Předem moc děkuji.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
iva2 - (35) - 160.10 (?), 8.9.2009 15:08, zobrazeno: 28287x

Nevíte prosím Vás někdo čím by mohlo být způsobeno žloutnutí listů jahodníku, maliníku a ostružiníku? V loni se mi to na jahodách objevilo poprvé. Někdo mi řekl, že je to plíseň, že to mám seseknout srpem. Tak jsem tak udělala. Na jaře jahody obrazily a byly krásně zelené. Jakmile však začaly kvést, listy pomalu začaly žloutnout. Objevilo se mi to i na listech maliníku i ostružiníku a v tuto dobu začínají žloutnout i listy ptačího zobu, ze kterého mám živý plot. Slyšela jsem i názor, že by to mohlo být způsobeno postřikama proti plevelům v trávníku, který mám umístěný poblíž záhonu s jahodami.(na trávník používám BOFIX). Na jaře jsem si však koupila sazenice jahod, které jsem umístila od trávníku dál. Ty teď kvetou a plodí a začínají také žloutnout. Přislo mi, že plody jsou zdravé, ale jsou velice drobné. Mezi mnou a sousedy je betonový asi 0,5m vysoký plotek. Sousedé mají jahody umístěné poblíž mých, a mají je krásně zelené. Nesetkal se někdo s tímto problémem a neví čím by se to dalo řešit? Předem děkuji.

jahodník
jahodník
jahodník
jahodník
ostružiník
ostružiník
ostružiník
ostružiník
maliník
maliník
maliník
maliník
ptačí zob
ptačí zob

host - 122.15 (?), 19.5.2010 21:10

Škoda, že nikdo s problémem nemá zkušenosti. Se žloutnutím "bojuji" asi 5let, bez dobrého výsledku. Letos prvně mi začíná též žloutnout maliník. Budu ráda, když se ozve úspěšný rádce s radou. Předem moc děkuji.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 155.12 (?), 19.5.2010 21:32

Zkuste se podívat na tento odkaz - zvláště v odkazu Železo.

host - 118.183 (?), 19.5.2010 21:37
zkuste (nezávazně) k jedné rostlině přidat rašelinu nebo síran draselný, zkrátka okyselit půdu. Dle mého by to mohlo pomoci. Všechny rostliny mají mít mírně kyselou půdu, ale je to bez záruky - nic se jim však nemůže stát, jen to třeba nepomůže :)

host - 176.18 (?), 19.5.2010 23:11

Zalít roztokem se stopovými prvky (hlavně železo, hořčík), mělo by to pomoci. Také mohou mít přebytek vápníku, který právě příjem železa rostlinou omezuje.           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kúdel alebo teflónová páska?13.10.2025
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz