Sladký a šťavnatý druh černého rybízu

host - 99.88 (?)
13.7.2011 22:28
Od té doby co mám Jostu jsem černý rybíz vypustil. Josta je mnohem větší, úrodnější a není tak kyselá. Z červených se mi nejvíce osvědčil Jonkheer, ale mám jen malé srovnání.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 12.23 (?), 11.7.2011 17:18, zobrazeno: 24134x

Stále hledám vhodné odrůdy červného rybízu, který je vhodný pro přímý komzum. Pěstuji zásadně keříkový, vše má ideální expozoci i hnojení.  Poslední fakt velmi chutný jsem ochutnal před cca 15 lety u jednoho známého zahrádkáře - chuť vyzrálého ovoce se blížila borůvkám.  Od té doby jsem zasadil na 3 různé lokality několik druhů černého rybízu, ale ten je buď velmi málo šťavnatý nebo je dosti kyselý. Když nakupuji nové druhy - už jich vedu cca 16, tak všichni prodejci uvádějí sladký a šťavnatý, bohužel skutečnost je zcela jiná. Zvláště ne moc chutné jsou druhy odolné proti americkému padlí. Naposled jsem zasadil Titánii - ano, je velmi úrodná, šťavnatá, ale pro mě hodně kyselá. Máte nějaké lepší zkušenosti s výběrem tohoto ovoce? Mira

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 11.7.2011 19:02

Já tedy s americkým padlím mám problémy na angreštu, na černém rybízu - třebaže je taky napadán, jen minimální.
   S černým rybízem jsem měl podobné problémy. Keře, listy i kuličky byly drobné,  bylo jich málo, chuť kyselá, šťávy málo, samá jadérka..Je to ale o agrotechnixce.. Jak jsem půdu kolem keřů řádně zkypřil, pohnojil,  rostliny prořezal a namulčoval, tytéž odrůdy vytvořily dvoumetrové keře bohatě obsypané sladkými šťavnatými plody. Nevěřte tomu, že objevíte odrůdu, která za stejných podmínek,  jako u Vašich 16, přinese diametrálně lepší plody. 
   Nejvíc si cením odrůdy Démon. Je ze všech nejranější, zraje v době, kdy ovoce ještě není plná ahrada jako nyní a přitom chutí nijak nezaostává za pozdními odrůdami.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 166.4 (?), 11.7.2011 20:18

U mne z asi osmi zkoušených odrůd vyhrává pro přímý konzum švédská Ojebyn - příjemná sladká chuť bez náznaku myšiny..

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 11.7.2011 21:05

Nověji už rybíz nesadím ale pěstoval jsem hodně druhů všech barev.  Nejvýkonější byl bílý. Dlouhé střapce a sladký ale příliš velké semeno. Dnešní červené sorty se mne moc nelíbí. Jsou sice veliké kuličky ale na chuť nic moc. Dobré výsledky jsem měl s odrůdou Karštejn a to jak velkoplodý tak dlouhohrozen (jeden je červený a druhý černý). Z červených ještě byla chuťově zajímavá odrůda "Red Lake". Velmi raný a chuťově zajímavý černý rybíz byl maďarského původu "Fertedi". Mnoho pěstitelů nedosahuje správné velikosti v důsledku hustých keřů a ponecháváním starých větví. U černého mají být výhony nanejvýš 3 roky a  "šmitec." To znamená prvidelně zapěstovávat nové výhony.

host - 139.104 (?), 11.7.2011 23:33
Skorý Red Lake som v minulosti pestoval. Bol príjemne kyselkavosladký. Teraz mám najskorší Jonker van Tets a hlavne čierne skoré Titania a Ben Connan. Majú bezproblémový zdravotný stav. Ben Connan má pevnejšiu dužinu a veľké bobule takmer neopadávajú ako u Titanie. Paľo

host - 99.88 (?), 13.7.2011 22:28
Od té doby co mám Jostu jsem černý rybíz vypustil. Josta je mnohem větší, úrodnější a není tak kyselá. Z červených se mi nejvíce osvědčil Jonkheer, ale mám jen malé srovnání.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz