Sladka ostružina
|
|
 |
 |
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?) 4.3.2015 7:49
Měl jsem vloni druhou sklizeň z odrůdy Lochness. Alespoň u mě je trochu sladší než Black Satin, zraje +- stejně. Mám jí z Břežan, kde tvoří dominantní úrody odrůd jdoucích na trh, do obchodů. Je pravda, že BS je sladká až když měkne, čímž se snižuje její vhodnost pro něco jiného než zobání přímo z keře, nebo zpracování na šťávu, sběr do nádoby, ve které se bude bez přendávání mrazit, ale při dvou až třech odrůdách v zahradě může být favorit na jídlo a rozdávání jiná. Ve srovnání s odrůdami nazývanými Thornfree jsou obě sladké jako med a netrpí plísní šedou. Letos budu poprvé sklízet Čačanskou beztrnnou. Navaho mi přijde pozdnější než jmenované, ve 400 metrech, kde mám zahradu, to není ono.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 203.132 (?), 21.2.2015 10:09, zobrazeno: 28207x
Chcel by som si kúpiť ostružinu, ale aby mala sladké jedlé plody. Mal som odrodu Black Satin, ale bola nejedlá. Dala sa jesť až keď plody same odpadli, a nezhnili. Môže mi niekto odporúčiť odrodu podľa vlastnej skúsenosti.
Ďakujem.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 203.132 (?), 22.2.2015 15:52
Bola posadená na slnečnom mieste, priame slnko po celý deň, nechával som 4-5 prútov vyviazané ku drôtenke. Inak rástla bujne, prúty dlhe okolo 5 metrov, zrezával som ich na cca 2 m. Ak bolo dlhšie sucho tak som som ju polial, takže si myslím že to malo stačiť.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.205 (?), 3.3.2015 13:17
Mám sladku ostružinu ne je ťahava pruty vyhaňa 2,5až3m plody dozrievajú jul-august a su sladke je to stará odroda neviem ako sa menuje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 4.3.2015 7:49
Měl jsem vloni druhou sklizeň z odrůdy Lochness. Alespoň u mě je trochu sladší než Black Satin, zraje +- stejně. Mám jí z Břežan, kde tvoří dominantní úrody odrůd jdoucích na trh, do obchodů. Je pravda, že BS je sladká až když měkne, čímž se snižuje její vhodnost pro něco jiného než zobání přímo z keře, nebo zpracování na šťávu, sběr do nádoby, ve které se bude bez přendávání mrazit, ale při dvou až třech odrůdách v zahradě může být favorit na jídlo a rozdávání jiná. Ve srovnání s odrůdami nazývanými Thornfree jsou obě sladké jako med a netrpí plísní šedou. Letos budu poprvé sklízet Čačanskou beztrnnou. Navaho mi přijde pozdnější než jmenované, ve 400 metrech, kde mám zahradu, to není ono.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 32.246 (?), 7.3.2015 17:20
Já mám na zahradě beztrnnou ostružinu Evegreen. Vytváří dlouhé šlahouny, pořebuje oporu, mám ji u dřěveného plotu, takže nemám problém s vyvazováním. Plody jsou sladké, dozrávají myslím v srpnu, dobře snáší přepravu a hlavně chutnají dětem. Jenom je potřeba hlídat vyrážející nové šlahouny, některé bývají trnité, ty se musí odstřihnout aby ostružina nezplaněla. Koupil jsem ji v Baumaxu. Zdeněk
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.97 (?), 26.6.2016 11:34
Hnojíte prosím Vás? Čím a kdy? Nám stále jen málo rostou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |