Sazenice borůvek - kde nejlépe koupit

zltyagat - (10) - 240.48 (?) 
5.2.2022 0:47, zobrazeno: 12194x

Dobrý den, 

prosím o radu kde nejlépe koupit sazenice borůvek? Ideálně zahradnictví co sazenice zasílá, nebo v blízkosti Prahy.

Zvažuji zatím buď:
- zahradnictví Spomyšl - mají 2-leté sazenice v kontejneru 2,5L za 229 Kč
- borůvkova farma Samšín - mají 3-leté sazenice v kontejneru 9x9 za 157 Kč a 4-leté v kontejneru 2-3L za 227 Kč
Láká mě Samšín (starší borůvky za lepší cenu), ale trochu mě mate že se prodávají v květináčích které 'neodpovídají' věku (4-letá ze Samšína má stejný květináč jako 2-letá ze Spomyšlu).

Proto bych se chtěla také zeptat zda máte zkušenosti s borůvkami z těchto 2 zahradnictví?

Děkuji

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 242.22 (?), 5.2.2022 7:14

Zahradnictví Spomyšl - mají 2-leté sazenice v kontejneru 2,5L za 229 Kč... nejsou to spis trilete? Dvoulete byvaji v kontejneru P9.

Samšín neznám,  Spomyšl nic moc, ale maji tam licencni odrudy... Draper, Calypso, Osorno... ty bych doporucil. 

Nakupuji licencni odrudy na Slovensku u firmy Ing. Daniel Šimala - TATRABERRY, simala@orava.sk.

host - 247.49 (?), 5.2.2022 8:39

Záleží jak to kdo počítá. První rok se vypěstuje řízek. Druhý rok se přesadí do menšího květináče, třeba P9. Třetí rok se přesadí většinou do květináče 1,5-2,5 L, optimum do objemu 2 litry. Čtvrtý rok by se měly přesadit znovu, do 4-5 litrů.

Ovšem ti, co zasílají moc nepřesazují, protože je pak objemný a těžký balík. Avšak sazenice v květináčích, aby velmi dobře prosperovaly, by se měly přesazovat každoročně.

Takže sazenice třeba čtyřletá ve stejném kontejneru jako tříletá je předpoklad, že je v horším stavu. Mohou být problémy se zakořeňováním, růstem. Třeba čtyřletým v prťavých P devítkách bych se vyhnul obloukem.

Ovšem, říkám. Záleží, jak to kdo počítá. Letos se ještě nepřesazovalo a ani zatím nic nerostlo, takže někdo je považuje ještě za tříleté, někdo již pro lepší efekt za čtyřleté.

host - 9.142 (?), 5.2.2022 8:51

Já bych borovky z internetu kupoval jen v největší nouzi. Stav sazenice je ten nejdůležitější předpoklad úspěšné výsadby. PP.

host - 250.237 (?), 5.2.2022 10:09

Borůvky bych kupovala až olistěné, abych měla jistotu, že jsou v pořádku. Sepište si doma odrůdy, které chcete a pak v zahradnictví vyberte z nabízených rostlin ty nejlepší (osobně). Ve Spomyšli bývá velký výběr (i míň častých a novějších odrůd), ale běžnou odrůdu v pěkném stavu potkáte i v malých zahradnictvích. Záleží co dovezou a jak jsou vybraní.

host - 81.144 (?), 5.2.2022 10:34
Já borůvky vůbec nepěstuju a ani se k tomu nechystám, ale osobně bych zajel na borůvkovou farmu. I tam se dají pořídit sazeničky. Z četby příbalových letáků proti houbovým chorobám vím, že jsou v seznamu i borůvky. Asi bych se snažil vybrat něco odolnějšího, pokud je to možné, aby se nemuselo moc stříkat.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6661) - 9.142 (?), 5.2.2022 11:00

Borůvka je vynikající spolehlivé ovoce bez jakýchkoliv chorob a potřeby chemického ošetření, alespoň u mně na zahradě. Když se dodrží podmínky výsadby, je naprosto "bezúdržbová" a vyjma hnojení a závlahy nepotřebuje žádnou péči.

host - 220.5 (?), 5.2.2022 11:11

Souhlasím, mám 4, tu nejstarší už skoro 20 let a plodí víc, než ty novější. 

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2216) - 168.103 (?), 5.2.2022 11:27

je to tak. Postřik není nutný. Občas potřebuje oporu, když se větve pod tíhou dozrávajících plodů příliš ohýbají. Walter

zltyagat - (10) - 240.48 (?), 6.2.2022 1:02

Děkuji všem za odpovědi, počkám tedy na jaro a zajdu vybrat osobně (pokusím se najít nějakou farmu blízko Prahy co má odrůdy co chci :)).

K věku sazenic ze Spomyšle - napsala jsem jim a tohle mi odpověděli, také jsem dle velikosti kontejneru doufala že budou starší.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz