Rozestupy mezi stromkovými angrešty a rybízy

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 147.34 (?)
13.12.2009 21:24

my máme angrešty cik cak a od keříkových po stromkové a někdy člověk stoličku potřebovat, protože strávil mezi třemi keři třeba 20 minut.Keřů je třeba 20 a při výšce 2 metry se člověk pořád hrbí.Pokud je veliká zahrada, tak to není plýtvání, ale pohodlí pak s kosou nebo sekačkou vytočit kolem keříků.Ale my jsme měli keře třeba metr široké a nestříhané, tak to berte z mého pohledu, ne každý bude natahovat dráty, aby vysadil 5 keřů angreštu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

panidana. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 96.2 (?), 13.12.2009 21:02

Hlavně jsou nepraktické a víc chytají padlí (tím že jsou při zemi) . Ale rybízy jako keře jsou výnosnější a vydrží déle.

host - 180.2 (?), 13.12.2009 21:15

Pane Tondo, jsem ovocnář a poměrně dlouho jsem na drátěnce pěstoval téměř stovku angreštů a vše bylo od sebe jen jeden metr. K čemu potřebujete při sběru ovoce stoličku, když Vám začíná korunka skoro ve výšce 1 metr? A nezapomeňte, že je nutný pravidelný řez těch korunek, protože potřebujete stále nové mladé dřevo. 1 metr ja akorát, vše ostatní je plýtvání místem. Stanislaw

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 147.34 (?), 13.12.2009 21:24

my máme angrešty cik cak a od keříkových po stromkové a někdy člověk stoličku potřebovat, protože strávil mezi třemi keři třeba 20 minut.Keřů je třeba 20 a při výšce 2 metry se člověk pořád hrbí.Pokud je veliká zahrada, tak to není plýtvání, ale pohodlí pak s kosou nebo sekačkou vytočit kolem keříků.Ale my jsme měli keře třeba metr široké a nestříhané, tak to berte z mého pohledu, ne každý bude natahovat dráty, aby vysadil 5 keřů angreštu.

host - 180.2 (?), 13.12.2009 21:37

Dotaz zněl na stromkové angrešty a rybízy...

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 147.34 (?), 13.12.2009 21:41

takže jak bylo uvedeno, takový výcuc, jestli chcete šetřit místem, tak metr je dost, pokud chcete mezi stromky chodit třeba se sekačkou nebo keříků nemáte moc, tak klidně 1,5 metru a vícetak ať to roste

host - 58.225 (?), 21.12.2009 16:14

Ještě slovo do pranice.Při snaze ušetřit místo jenom podpoříme padlí.Ale něco jiného pro ovocnáře.Všichni víme, že stromkové tvary meruzalek se štěpují na m.zlatou.Dokonce jsem už viděl v nabídce, že se vyskytla JOSTA roubovaná jako stromek.Zkoušel jse někdo použít JOSTU jako podnož?Není to z mé hlavy, dělal to běžně Dr.Novotný z Plzně, bohužel již nežijící.To pak nejsou stromky, ale stromy, podnož nepodrůstá a vzdálenosti musíte přehodnotit.Dokonce jsem viděl stromky bez opory!    pH

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 21.12.2009 19:20

To je zajímavé. Jostu na meruzalce jsem zkoušel, ale korunky se ohýbaly a lámaly. Použít ji jako podnož, to mě skutečně nenapadlo. Zajímalo by mě, zda to negativně neovlivní plodnost. Jinak tedy česání angreštů a rybízů, pravda, není mé hobby, představa sklizně drobných bobulí z velké koruny mě spíš straší než láká

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 66.105 (?), 21.12.2009 21:42

Někde jsem četl, že je josta jako podnož spolehlivě ověřená a je dokonce lepší než meruzalka. Tak jsem na 4 rovnější klacky narouboval v srpnu do boku angrešt. A chytil se. Je to na místech, kde má meruzalka špatné podmínky a neroste (sušší písčito jílovitá půda ve svahu). Teď nevím, jestli ořežu zbývající pruty v keři nebo keře vykopu a roubovance oddělím. Taky uvažuju o vzdušném hřížení (že bych jen naroubovaný výhon dole poranil, obalil mechem a nechal ho do mechu zakořenit).  Pokud bych však chtěl stromkovou jostu, asi bych jen zapěstoval tak ve 120 cm korunku na silném výhonu a nic bych nerouboval. Máte někdo s jostou jako podnoží delší praktické zkušenosti?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz