Řez stromkového černého rybízu



host - 160.145 (?) 
11.7.2022 16:16, zobrazeno: 1752x

Dobrý den, nejsem žádný zahrádkář a rybíz jsem nikdy nepěstovala. Asi před 3 lety jsem koupila stromkový černý rybíz. V loni i letos měl plody, předvčerejškem jsem všechny sesbírala.  Nikdy jsem korunku netvarovala a nic na stromku nestříhala. A protože jsemm se dočetla, že by se měly větvičky zastřihovat v době, kdy se sesbírá ovoce, tak bych to ráda udělala, ale vůbec nevím jak. Črrný rybíz údajně plodí na jednoletém dřevě a proto se starří dřevo má odstranit... a to je to, čemu nerozumím... když odstřihnu starou větev, tak s ní odstřihnu i ty mladé výhovy. Stromek má celkem dost větviček. Kdybych některé slabé odstřihla úplně a ostatní zkrátila třeba na polovinu, bude mít příští rok plody? Děkuji za pomoc.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 141.129 (?), 11.7.2022 23:57

Stromky se řežou podobně jako keře. Takže máte nějaké větve starší, některé zastřihnete tak hluboko, aby z nich zbylo očko a vyroste tam nový celý výhon. A podle stavu stromku budete držet třeba 3 letošní, 3 loňské a 3 předloňské větve. Přitom se sleduje kde jsou větve blízko, přes sebe, zkrátí se příliš dlouhé výhony. Udělejte si třeba fotky, když ostříháte málo, budou malé přírůstky, postupně získáte cit, kolik ostříhat. A občas dejte stromku nějaké živiny - kompost, hnojivo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 92.38 (?), 12.7.2022 18:04

Ze všeho ovoce rodu Ribes (angrešt, červený, černý, bílý rybíz, velkoplodá meruzalka, aj.) je nejméně vhodným pro stromkový tvar právě černý rybíz. Když zasadíte keř, nepotřebuje oporu,  řez je jednoduchý, úroda vyšší, životnost pětinásobná, nehrozí botrytida krčku..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1749) - 168.10 (?), 12.7.2022 19:13

o této skutečnosti vím, přesto si myslím, že to nejsou dostatečné důvody pro to, aby se černý rybíz jako stromkový vůbec nepěstoval. Sám jsem si několik černých rybízů na meruzalku narouboval a 2. rokem po naroubování nevypadají špatně, i nějaká úroda z nich už byla. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.142 (?), 12.7.2022 21:11

Pokud jste ho nikdy nestříhala (ani žádný jiný a jste úplný laik), tak bych vystříhala výhonky uvnitř korunky, které ji zahušťují a omezují vám i slunci přístup dovnitř. Slabé výhony můžete odstřihnout také. Pokud jsou větvičky moc dlouhé, můžete je zkrátit na nižší rozvětvení (to znamená ustřihnout poslední výhon k místu, kde má větvička další výhon. Zbylé nové výhonky nezkracujte, pokud nejsou moc dlouhé.

S řezem tak moc spěchat nemusíte, kdyžtak se na to mrkněte někde na netu, zhruba do konce července na to máte čas wink.    Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika