Problémy s malinami



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
   
host - 185.138 (?) 
15.7.2017 21:09

Výhony s bejlomorkou odstraňujte, můžete je odstřihnout až těsně pod boulí, aby rostlina stihla vyhnat jiný výhon.

Usychání během sklizně delá nenápadný kroužek plísně, dole na nových výhonech je vidět a přesto krásně rostou. Bohužel v následujícím roce se plodící výhony chovají jako s mrtvicí a usychají.

Mám letos ještě asi vlnovníka - nerovnoměrné zrání plodů, které jsou bez chuti a objevila se i fytoplasmoza - hojnost drobných mladých výhonů - nutno vyrýt. Taky housenky v pařezu, ale ty údajně nejsou nějak výrazně škodlivé.

Já budu zakládat nové maliniště a zatím původní dostane po sklizni a na jaře postřik. Je nutné udržet porost řídký a vzdušný, výsadbová vzdálenost je 60 cm v řadě a řada po 150 cm.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 182.96 (?), 15.7.2017 21:23

Jak říkám - na podzim mají vesměs všechny výhony tu bouli, takže bych musel ustříhat všechno. Opakuje se to každý rok. Jaký smysl by pak mělo maliny pěstovat? indecision

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 225.115 (?), 15.7.2017 21:40

A jaký má smysl nechávat si místo maliniště chovnou stanici na bejlomorku?

Nám stříhání pomohlo, postupně jsme ji vytlačili a už pár roků je klid.

Dlouho ale už nebude, soused pěstuje svoje maliny obdobně jako vy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 182.96 (?), 15.7.2017 22:17

Mno... nikdy dřív jsem maliny nepěstoval. Zkusil jsem to, a každý rok je bejlomorka napadla. Myslíte, když jí jeden rok připravím o generaci z mých malin, že tu další rok nebude znovu ve stejné síle? Tu, ve vesnici uprostřed lesů, kde je lesních malin všude okolo požehnaně?

Po pravdě, zajímá mě, zda je nějaký způsob, jak se jí ubránit (pokud je to ona, která způsobuje onen problém). Likvidaci malin za řešení samozřejmě nepovažuji, to je budu pěstovat dál s tímto problémem, než se jích vzdát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 157.239 (?), 15.7.2017 22:47

Zrovna předevčírem jsem maliní proběhl-co zbylo, je vzdušné, pevné, svěží-nebojím se zjara přihnojit ať už organikou, tak i cererit granule, okopu, lehce nahrnu-ono to postupně čapnecheeky. V těch velkých suchách fest kýblama zalívám-1za týden-je to sakra poznat. Když je hrča důle, jde celý prut do pryč, když je cca v půl výši a chyběl by, tak ho zoperuju ostrým nožíkem- bouli z boku plošně odfiknu, larvičky špičkou vyškrábu. Ranka se zasuší, zajizví a výhon frčí dál. Když je úkryt škůdce kruhového tvaru-prut se může ve větru zlomit, tak šmiknu kousek pod. Malin máme bohatě, možeme aji rozdávatwink! SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 147.0 (?), 16.7.2017 6:23

Pokud je napadeni bejlomorkou rozsahle, ze nevystaci vystrihat jen nektere vyhony po sklizni, doporucuje se vystrihat vsechny nove vyhony cca v polovine kvetna, kdy maji vysku 20-30 cm, aby bejlomorka nemela kam klast. Dalsi nove vyhony pak vyrostou pozdeji a nejsou uz napadene.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika