Přesazování ovocných keřů



Sandra - (1) - 192.252 (?) 
25.4.2022 22:40, zobrazeno: 665x
Dobrý den, jdu si pro radu ke zkušenějším zahrádkářům. Na zahradu bychom rádi zasadili ovocné keře, ale protože se ještě staví dům a finální místo pro ně není ještě "volné", ráda bych je na rok až dva zasadila na dočasné stanoviště a pak přesadila. Jedná se hlavně o maliny, ostružiny, popř borůvky, rybíz, angrešt. Je to myslíte takto možné? Je lepší je zasadit klasicky do země, nebo dát do kontejneru s dírami a ten do země? Zároveň bych se ráda zeptala, jaké odrůdy zníněného drobného ovoce jsou vaše favoritní a neměly by v zahradě chybět? Moc děkuji.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 81.144 (?), 26.4.2022 6:46

Borůvky nepěstuju, ale u všeho ostatního to možné je. Ve volné půdě pokud je vhodná k pěstování se jim bude dařit lépe než zavřeným v kontejneru. Pokud máte zem více hlinitou než písčitou, určitě se vám podaří vyrýt pěkný kořenový bal obalený půdou. Letos jsem takhle přesazoval střední karlštejnský rybíz a bude mít i úrodu. Kampak se na stromky a keře s kvalitně vyrytým balem hrabou prostokořené výpěstky. Rybíz keřový, maliny a ostružiny není nutné kupovat, řízkování je snadné, stačí se zeptat třeba u sousedů. Nikdy jsem nepochopil lidi, kteří jdou utratit peníze za podobné zboží do školek a prodejen. Loni a letos jsem rozesazoval blastnoručně vypěstované a jabloně i s kořenovým balem a je radost na ně pohledět. Zakládám si menší rybizovo-jablonovou farmičku. :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 26.4.2022 8:15

Borůvky potřebují specifický substrát v jámě vyložené fólií. Nevím, jak bude vzrostlá borůvka na přesazení reagovat. Ostatní lze přesadit v podstatě jakkoliv staré. Kdysi jsem přesazoval staré keře rybízů a angreštů naprosto bez problémů. Drobné ovoce nemá chybět v žádné zahradě, je všestranně využitelné. U nás jsou velice oblíbené (ne favoritní) borůvky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika