Pěstování malin



host - 165.43 (?) 
16.9.2021 8:18, zobrazeno: 2012x

Hezký den. Prosím o radu, př. vysvětlení. Vloni jsem koupila 4 jednouplodící maliny.Nasázeny byly začátkem října. Do zimních měsíců se neobjevil žádný nový výhon. Koncem března více v dubnu začaly vyrůstat nové výhony. Slabé jsem odstraňovala. Doufala jsem, že budou plodit ještě v letošním roce jako ostatní maliny. Ale nic. Když jsem začala vyřezávat odplozené maliny, tak jsem zjistila, že maliny, co vyrostly kvetou. Dost mě to překvapilo a světe div se, já nyní sklízím krásné maliny. Problém je, že nevím, zda je po odplození mám odstranit nebo ne. Žádné jiné, či nové nerostou. Odrůdy si nepamatuji. Poradí někdo?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 189.109 (?), 16.9.2021 8:20

Nic neodstraňujte. Maliny normálně plodí na jaře a na podzim. Odplozené podzimní výhony vám na jaře opět obraší a zaplodí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 236.1 (?), 16.9.2021 8:59

Odstřihněte jenom konce, které plodily. Na zbytku vám zaplodí příští rok v červenci. Ovšem koupila jste ne jednouplodící, nýbrž tzv. remontatntní maliny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 165.30 (?), 17.9.2021 6:00

Hezký den. Děkuji za informaci, i když doopravdy prodávající tvrdil že jsou jednou plodící.

Ale ty výhony nejsou moc dlouhé, dobrou čtvrtinu tvoří plody. Totálně je mohu odstřihnout kdy? Když na jaře vyraší nové výhony, tak to bude za chíli džungle. Jednou plodící, které tu mám, tak po odplození vystříhám (tmavé výhony), nechám silné nové výhony, ale tady jsem v koncích. Děkuji předem za další radu. Jitka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 91.196 (?), 17.9.2021 7:14

Jitko, bylo Vám už odpovězeno dle mě správně. Jde o to, že můžete mít v malinách ve veg.období několik plodných vrcholů. Většinou-ve středních polohách během velkých školních prázdnin a potom na podzim. Jestli Vám to tak nevyhovuje, tak si to dělejte jinak, ale lekat se, že vznikne džungleblush, tomu jaksi nerozumím...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 189.109 (?), 17.9.2021 8:28

Džungle nevznikne. Obraší ten podzimní odplozený výhon - znovy zaplodí. Nic odstřihávat nemusíte - uvidíte na jaře, do jaké výšky se objeví listy, a až pak můžete odstranit zaschlý vrcholek.

Nové výhony (ze země) zas tak moc neraší, aby vám vznikla džungle. Prostě jen po olistění odstraňujte zaschlé části.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 91.196 (?), 17.9.2021 10:27

Jitko, Terko, nebo jak se jmenujetecool, snad jste někde viděla příliš hustý porost maliní-to mohlo vzniknout z různých důvodů-např. virová choroba, nebo přehnojení, hustá výsadba, nulová probírka pěstitelem... Taky je možné, že se laik přeslechne při nákupu a namísto jednouplodící mu bylo řečeno stále-opakovaně-dvakrát, vícekrát-remontantní? I prodejci se občas mýlí- někdy úmyslně, jindy v zájmu o kšeftu cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 243.43 (?), 22.10.2021 12:14
Já pěstuji tyto maliny. Na konci podzimu ostříhám až u země. Na jaře začnou vyrůstat a při sklízni od začátku srpna dosahuje porost asi 1,8 m Popis Maliník HERITAGE - červený, stáleplodící

Maliník HERITAGE je keřík, který má vzpřímený růst. Plody jsou středně velké, mají kuželovitý tvar a tmavě červenou barvu. Chuť plodů je sladce navinulá, velmi dobrá. Sklízí se od konce srpna.

Návod na pěstování:

Maliníky patří mezi nenáročné rostliny a jejich pěstování je vhodné i pro začátečníky. Rostlina se obnovuje letorosty z kořenových odnoží. Maliníky, které nabízíme jsou zakořeněné v kontejnerkách, takže je lze sázet od jara do podzimu. Maliny se sází do neutrální (mírně kyselé) půdy, která musí být bohatá na živiny a s dostatkem vláhy. Přihnojování je doporučeno ve třech fázích a to, brzy na jaře, koncem května a po sklizni. Můžete používat hnojiva na drobné ovoce, Cererit nebo použít jiná přírodní hnojiva. Ideální je rostlinu sázet na slunečné stanoviště, ale dařit se jí bude i v polostínu.

Řez maliníku:

Stáleplodící (remontantní) odrůdy je možné řezat dvojím způsobem:

1) Seříznout všechny výhony po odplození na podzim, těsně nad zemí. Maliník pak ale plodíc pouze jednou, na podzim. Plody však bývají větší.

2) Po letní sklizni vyřezat výhony, ze kterých se sklízelo. Zůstanou pouze nově narostlé výhony, ze kterých se bude sklízet na podzim. Těmto výhonům se po odplození sestřihnou vršky (cca 30cm) a bude se z nich sklízet znovu, další léto.

Při každém řezu maliníků zároveň odstraňujeme uschlé, polámané, velmi slabé nebo napadené výhony. Rostlina se prosvětlí, zesílí a další výhony pak mohou lépe růst.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 91.196 (?), 22.10.2021 19:44

Já preferuju č.2-maliniště mám u nosu, takže mi roztažená doba sklizně pasujecheeky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.129 (?), 22.10.2021 23:12

Také používám způsob č.2, mlsám dvakrát ročně wink.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika