Nevíte, kde narazit na Moravě na mišpule?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3383) - 173.17 (?), 31.10.2014 6:37
Strom je asi šedesát let starý (naroubovaný na hloh). Kvete bílými květy a opravdu na jaře vypadá nádherně. Úrodu má každý rok zhruba stejnou (tato fotografie je z loňska), já jsem nikdy nepálil (nemám k tomu podmínky), dával jsem ovoce kolegovi z práce, ten si to vypálil a vždycky mně něco dal. V současné době otrhám jen tak dvacet procent- to co sním a něco pro ty, kteří se již v září ptají jestli budou mišpule. Ostatní spadnou a na jaře to všechno včetně listí vyhrabu a hodím do kompostu. Zkoušel jsem mišpule zpracovat různě, ale po tepelném zpracování mně nikdy nechutnaly tak jako čerstvé. Pro mne zajímavé snad jedině dužninu bez pecek rozetřít na papír a v troubě usušit. Přitom dostat z dužniny mišpule ty pecky je velký problém, nepřišel jsem na nic, co by tuto práci ulehčilo. Plody mišpulí drží na stromě až do sklizně, žádné neopadnou a také nečerviví. Vůbec jsem nikdy nezaznamenal, že by na mišpulích byli nějací škůdci nebo nemoci.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.114 (?), 31.10.2014 8:00
Uvařit a poté protřít (přepasírovat) přes "silonové" síto. Letos jsem tak dělala džem z dřínků, práce strašná, výsledek famózní.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 31.10.2014 8:47
Mišpule obsahuje tak vysoké % pektinů, že stačí pasírovat přemrzlé plody (neníli přírodní mráz, pomůže mrazák) a pak zpracovat na marmeládu "za studena".
Dřínky se pasírují blbě, je lepší je vypeckovat zasyrova a pak dát předvařit pro pasírování na odloučení slupek. Vynikající chuť nezmizí, pokud je nastavíte až 1/2 jablečného pyré. Jde jen o rozhodnutí, jestli potřebujete mít vitamínovou bombu (koncentrát) nebo džemík pro každodenní použití.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3383) - 173.17 (?), 31.10.2014 12:18
Jak se pasírují dřínky nevím, ale jak se pasírují mišpule za studena i rozvařené doře vím. Vím také jak dužnina drží na těch poměrně velkých peckách. Klidně si to zkuste a posuďte jestli to za tu práci stojí. Mně určitě ne.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.114 (?), 31.10.2014 12:54
Já nemám velkoplodé dříny, takže ručně odpeckovávat by bylo na vraždu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 132.117 (?), 28.9.2022 18:45
Dobrý den, vím, že je to starší příspěvek, ale ráda bych se zeptala, zda se dají plody mišpulí u vás koupit? Jsem z Brna, a ať hledám jak hledám, tak na Brněnsku jsem ještě žádné možnosti koupě nenašla. Děkuji. V případě zájmu prosím o kontaktování na karla.bednarova@gmail.com. přeji pěkný den.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.238 (?), 29.9.2022 8:17
Na mišpule je ještě brzy.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 169.205 (?), 19.11.2022 17:55
Email nefunguje napiste me, dagmar.freiwaldova@seznam.cz mam mispule
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 105.33 (?), 30.10.2014 21:02
Konkrétně v Rozáriu (vchod od bývalého Domu dětí a mládeže, na straně u ramene Moravy), je krásný strom mišpulí. Odebral jsem z něj rouby, narouboval a mám vysazeno 6 stromků. Jsou na podnoži hruška a hloh. Zatím rostou stejně.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 30.10.2014 21:49
Jednu ohromnou jsem viděl v Kunštátě pod zámkem.
V.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|