Moruša

Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?)
23.4.2018 13:08

Na těch prvních snímcích mi přijde, jako bych viděl jen tyčinky a samčí kvety? Ale nejsou dost ostré.. Já se takto napálil před lety zakoupením stromečku, ze kterého se vyklubal samec M. rubra a tak jsem 2 roky systematicky přeočkovával a rouboval. Očka se nikdy neujala, u jarních roubů za kůru tak 50%. Rouby jsem odebíral v okolí a na J. Moravě ze stromů s velkými plody, takže nevím, kde se stala chyba, ale letos prvně kvete a morušky jsou malinké. Zato na moruši, kterou jsem koupil v marketu a zasadil v rámci ozeleňování pustých městských ploch za plotem letos nasazeny zhusta květy o délce asi 4cm (foto). Takže asi budu doma přeroubovávat. Přitom loni po jarních mrazech vykvetla ze sekundárních pupenů a měla malinké sotva půlcentimetrové plůdky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Mária - (8) - 68.16 (?), 2.3.2014 14:32, zobrazeno: 5428x

Mám morušu, kúpila som ju minulého roku zasadenú v kvetináči.Mala by to byť moruša čierna, predpokladam, že bola množená vegetatívne, lebo mi ju kázali zasadiť hlbšie .  Mám ju nechať takto, ako je alebo sa pokusiť vypestovať jeden kmeň? Vetviť sa začína len 10 cm od zeme. Poradite ako ju rezať?                Ďakujem  

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.16 (?), 22.4.2018 19:38
Čierna moruša má nábeh na peknú úrodu (foto). Citlivosť moruší na neskoré jarné mrazy je ale v našej lokalite veľká, takže realita bude jasnejšia až niekedy v polovici mája. IH

Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 23.4.2018 13:08

Na těch prvních snímcích mi přijde, jako bych viděl jen tyčinky a samčí kvety? Ale nejsou dost ostré.. Já se takto napálil před lety zakoupením stromečku, ze kterého se vyklubal samec M. rubra a tak jsem 2 roky systematicky přeočkovával a rouboval. Očka se nikdy neujala, u jarních roubů za kůru tak 50%. Rouby jsem odebíral v okolí a na J. Moravě ze stromů s velkými plody, takže nevím, kde se stala chyba, ale letos prvně kvete a morušky jsou malinké. Zato na moruši, kterou jsem koupil v marketu a zasadil v rámci ozeleňování pustých městských ploch za plotem letos nasazeny zhusta květy o délce asi 4cm (foto). Takže asi budu doma přeroubovávat. Přitom loni po jarních mrazech vykvetla ze sekundárních pupenů a měla malinké sotva půlcentimetrové plůdky.

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 91.93 (?), 22.4.2018 20:55

Teoreticky by tak růst mohla, pokud by nebyla oplocena. Já bych však spíš doporučoval zapěstovat korunku asi v 80 cm nebo i výše tím, že odstraníte ostatní výhony. Např. tak, jak je to naznačeno na obrázku.

Moruša s odstraněnými větvemi
Moruša s odstraněnými větvemi
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty